Naredba koja podiže bezbjednost ili rizik

Komandant Mornarice VCG zabranio ulazak u vojne objekte bez odobrenja i van radnog vremena

20246 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore Goran Đurković, dva dana nakon parlamentarnih izbora naredio je da se ulazak u vojne objekte MVCG odobrava samo "licima koja su formacijski raspoređena ili angažovana na istim, kao i licima iz sastava Ministarstva odbrane i Vojske koja imaju službenu potrebu i odobrenje".

Ulazak u krug vojnih objekata u kojima službuju, komandant Mornarice je zabranio i svima van radnog vremena, osim u slučaju službene potrebe i odobrenja. To podrazumijeva da njegovi potčinjeni u Mornarici, nakon 15 časova kada se završava radno vrijeme, ne smiju više ulaziti na ratne i pomoćne brodove, sidrište i kasarnu u Baru, radarske stanice na Crnom rtu i Obosniku, objekat Pristan u Boki....

Sagovornik "Vijesti" upućen u ovu problematiku navodi da bi takva praksa mogla biti opasna, pogotovo zbog pomorske sigurnosti aktivnih ili brodova MVCG koji su formalno povučeni iz upotrebe. Jer, i važeća civilna pravila o sigurnosti na moru nalažu da svaki brod, pa i onaj koji je stavljen u raspremu, mora biti popunjen minimalnim brojem članova posade dovoljnim da u slučaju vanrednih okolnosti, mogu manevrisati njime.

Brodovi Mornarice VCG već godinama ne funkcionišu ni po tom minimumu standarda civilne pomorske sigurnosti već se, čak i oni koji su formalno aktivni poput jedrenjaka "Jadran", patrolnog broda P-105 "Durmitor" ili pučinskog remorkera PR-41 "Orada", po isteku radnog vemena, zaključavaju i ostavljaju pod nadzor jedne ili dvije osobe do narednog jutra i početka novog radnog dana.

Iz MO ne vide ništa sporno u ovoj naredbi, dajući prednost pitanju bezbjednosti, nad pitanjem sigurnosti vojnih objekata i državne imovine u njima.

"Naređenje izdato je kako bi se definisala lica koja mogu ući u vojne objekte, čime se podiže stepen bezbjednosti. Njime se precizira da je odobren ulazak licima koja su formacijski raspoređena ili angažovana u tim vojnim objektima, kao i pripadnicima Vojske i Ministarstva koji imaju službenu potrebu ili odobrenje. Tako pripadnici VCG van radnog vremena, bez službene potrebe ili odobrenja ne mogu ući u vojne objekte, a odobrenje je neophodno i licima van sastava MO i VCG, a koje izdaje Generalštab VCG, odnosno MO", odgovorili su "Vijestima".

Dokument Mornarica
foto: Privatna arhiva

Komandant Mornarice je propisao i da se bez njegovog odobrenja "zabranjuje ulazak u vojne objekte licima iz sastava Mornarice koja se nalaze na odsustvu (bolovanje, godišnji odmor), kao i onima koja su naređenjima upućena na rad u MO i druge jedinice VCG".

To znači i da bez Đurkovićeve saglasnosti u neki od vojnih objekata Mornarice, ne smije ući ni visoki mornarički oficir koji službuje u Generalštabu, vojnoj diplomatiji, pa ni oni koji službuju u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu MO.

Na pitanje da pojasne svrhu ovakvog naređenja sa stanovišta obavljanja redovnih aktivnosti i izgradnje borbene gotovosti Mornarice, iz MO su kazali da je poenta "podizanje stepena bezbjednosti".

"Pripadnici MVCG koji su privremeno upućeni u druge jedinice, redovne aktivnosti obavljaju u njima, tako da ne postoji osnov da borave u vojnim objektima u kojima su obavljali ranije dužnosti, osim u slučaju potrebe, naravno, uz prethodno odobrenje. Isto važi i za lica koja su na bolovanju ili godišnjem odmoru. Takođe, za prekid godišnjeg odmora ili privremenog upućivanja nadležno je MO, tako da je nejasna opravdanost pokretanja odgovornosti komandanta u smislu izgradnje borbene spremnosti", odgovorili su iz MO.

Đurković upozoravao na "neprikladne komentare" na portalu Vijesti

Više pripadnika MVCG "Vijestima" je potvrdilo da je Đurković u prvoj polovini januara na sastanku sa starješinama i pripadnicima Mornarice zamjerio kako "pojedini propadnici MVCG daju neprikladne komentare ispod članaka o VCG i MO na portalu "Vijesti" i pritom iznose netačne podatke".

Navodno, njemu je posebno zasmetalo to što se u komentarima pominjala njegova profesionalna putanja od dugogodišnjeg sekretara Savjeta za odbranu i bezbjednost u vrijeme kada su ga činili isključivo visoki državni funkcioneri iz redova DPS-a, preko nedavnog postavljenja na mjesto komadanta Mornarice i dobijanja službenog stana u Baru po "ubrzanoj proceduri".

Bonus video: