Vakcinacija u Crnoj Gori: Na oko 40 punktova, Sputnjiku zeleno svjetlo

Imunizacija prioritetnih grupa odvijaće se u Podgorici na šest mjesta

65365 pregleda 1032 reakcija 96 komentar(a)
Punkt za masovnu vakcinaciju u Beogradu (Ilustracija), Foto: BETAPHOTO
Punkt za masovnu vakcinaciju u Beogradu (Ilustracija), Foto: BETAPHOTO

Vakcinacija prioritetnih grupa u Crnoj Gori odvijaće se na oko 40 punktova, od kojih će šest biti u glavnom gradu, saznaju “Vijesti”.

Na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno 18 domova zdravlja, građani će se vakcinisati na oko tridesetak punktova.

U Baru će biti tri ili četiri punkta za vakcinaciju, Ulcinju dva, Podgorici šest, od kojih će po jedan biti u Golubovcima i Tuzima.

Svaka od opštih bolnica, njih sedam, vakcinisaće svoje zaposlene...

Po završetku imunizacije prioritetnih grupa, u koje spadaju zdravstveni radnici, starije osobe, korisnici domova za stare, predstavnici vitalnih službi, razmotriće se otvaranje više punktova za masovnu vakcinaciju.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je saglasnost za uvoz vakcine Sputnjik V, što su “Vijesti” ranije najavile.

“Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu Montefarma izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnik V...”, kazali su iz ove ustanove.

Sputnjik V
foto: Shutterstock

Saopšteno je da je to učinjeno u skladu sa Zakonom o ljekovima.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) pozvali su juče osiguranike da se strogo pridržavaju mjera u borbi protiv kovid infekcije jer je situacija zabrinjavajuća, a donosioce odluka da donesu mjere adekvatne trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Smatramo da u situaciji kada se Crna Gora u epidemiološkom smislu po svim parametrima koji se prate rangira kao najgora u Evropi i među nekoliko najgorih u svijetu nemamo adekvatne mjere koje će u dogledno vrijeme uticati na pad obolijevanja od kovid infekcije. Primjera radi, u Crnoj Gori registrovano je 1.297 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika dok je taj broj u Bosni i Hercegovini 547, na Kosovu 374, Sjevernoj Makedoniji 285 i Hrvatskoj 64. Vjerujemo da ovakva slika nije samo rezultat nepoštovanja mjera već i blagih mjera, neadekvatnih epidemiološkoj situaciji. Čini se da je bolje preventivno djelovati i zaštiti građane i zdravstveni sistem nego čekati da vidimo šta će se desiti da bismo donijeli oštrije mjere”, navodi se u saopštenju direktora FZO Seada Čirgića.

Na novi koronavirus pozitivne su još 584 osobe.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da je u utorak analizirano 2.062 uzoraka na novi koronavirus.

Iz Podgorice je 212 novopozitivnih, Budve 118, Nikšića 70, Ulcinja 34, Herceg Novog 31, Pljevalja 20, Bijelog Polja 18, Bara i Tivta po 16, Berana deset, iz Kotora, Danilovgrada i sa Cetinja po osam, Plava pet, Mojkovca četiri, Tuzi tri, dok je u Rožajama, Plužinama i Gusinju registrovan po jedan slučaj.

„Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Bijelog Polja (4), Bara (1), Budve (1), Berana (1) i Podgorice (1), od kojih je najmlađi imao 58, a najstariji 87 godina“, navodi se u saopštenju.

Na bolničkom liječenju juče se nalazilo 417 pacijenata sa kovid infekcijom. Iz Kliničkog centra (KC) saopšteno je da se u toj ustanovi liječe 94 pacijenta, od kojih je 41 životno ugrožen.

Na kovid odjeljenju Opšte bolnice „Danilo I“ na Cetinju nalazi se 25 pacijenata inficiranih koronavirusom, saopštili su iz Prijestonice i upozorili da je epidemiološka situacija u toj opštini zabrinjavajuća.

Iz Opšte bolnice Nikšić saopšteno je da su u toj ustanovi hospitalizovana 83 pacijenta, od kojih je 18 životno ugroženo i nalaze se na intenzivnoj njezi.

U Kovid bloku Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku liječi se 50 oboljelih od koronavirusa sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, saopšteno je iz te ustanove.

Vršilac dužnosti direktora bolnice, Predrag Pejović, rekao je agenciji MINA da je za 37 pacijenata neophodna kiseonička potpora, ali da niko za sada nije životno ugrožen.

On je kazao da je i šestoro pozitivnih na koronavirus, koji se liječe na izdvojenom Odjeljenju za tuberkolozu, dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Na pitanje kako je došlo do obolijevanja tih pacijenata, s obzirom na to da se liječe na jednom od izdvojenih bolničkih paviljona u Brezoviku, Pejović je rekao da izvor infekcije nije poznat i nemoguće ga je utvrditi u toj fazi epidemije kada je virus sveprisutan.

Bonus video: