Izdata saglasnost za Sputnjik V

Vakcina Sputnjik V daje se u dvije doze, u razmaku od 21 dan

42811 pregleda 583 reakcija 102 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je danas saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V, što su "Vijesti" jutros najavile.

"Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, 11.02.2021. izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnik V (Gam-COVID-Vac), proizvođača FSBI "NRCEM N.A. N.F. Gamaleya" of the Ministry of Health of the Russian Federation, Ruska Federacija", saopšteno je iz te ustanove.

Iz CINMED-a su kazali da je saglasnost izdata u skladu sa članom 5 Zakona o ljekovima, koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija, ali i članom 8, u skladu sa kojim Vlada preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova.

Pojasnili su da je Sputnjik V kombinovana vektorska vakcina za prevenciju infekcije koronavirusom i da sadrži dvije komponente.

"Komponentu I, koja sadrži rekombinantni humani adenovirusni vektor (26. serotipa), koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2 i Komponenta II, koja sadržirekombinantni humani adenovirusni vektor (5. serotipa) koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2", saopšteno je iz CINMED-a.

Vakcina Sputnjik V daje se u dvije doze, u razmaku od 21 dan.

Prve doze, kako su "Vijesti" najavile, stići će u Crnu Goru tokom naredne sedmice.

Bonus video: