Sputnjik V stiže u Crnu Goru naredne sedmice, danas hitna saglasnost

“Vijesti” saznaju da će CINMED danas da izda saglasnost za uvoz vakcine

84785 pregleda 1406 reakcija 111 komentar(a)
Vakcina Sputnjik V u Srbiju stigla krajem decembra, Foto: BETAPHOTO
Vakcina Sputnjik V u Srbiju stigla krajem decembra, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.02.2021. 10:47h

Prve doze ruske vakcine Sputnjik V stići će u Crnu Goru već naredne sedmice.

To je sinoć “Vijestima” potvrdio član pregovaračkog tima o nabavci ove vakcine za Crnu Goru, prof. dr Sergej Boljević, koji radi na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi.

Boljević
Boljevićfoto: TV Vijesti

On je kazao da će prvih 5.000 do 15.000 doza stići tokom naredne sedmice, a dodatnih 50.000 kako je i ranije najavljeno u prvom kvartalu ove godine.

Prema Zakonu o ljekovima, CINMED može da izda saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan, u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih stanja, radi zaštite zdravlja...

Boljević je kazao da je informisan da bi crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) danas trebalo da izda hitnu dozvolu za uvoz ove vakcine.

Proizvođač vakcine Sputnjik V je ruski Fond za direktne strane investicije (RDIF).

Osim u Rusiji, vakcina je u upotrebi u Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Srbiji, Paragvaju, Boliviji, Venecueli, Iranu, Tunisu, Alžiru, Bjelorusiji, i Mađarskoj, koja je članica Evropske unije.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva BiH odobrila je upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V - Republika Srpska uvezla je 5.000 doza i vakcinacija bi trebalo da počne krajem ove ili početkom naredne sedmice.

RDIF je u januaru podnio Evropskoj agenciji za ljekove zahtjev za registraciju ove vakcine u EU i očekuje da će se o tom zahtjevu odlučivati tokom ovog mjeseca.

Vakcina Sputnjik V prima se u dvije doze, u razmaku od 21 dan.

Rezultati ispitivanja u kasnoj fazi, objavljeni u stručnom medicinskom časopisu “Lancet”, kažu da je vakcina efikasna u 92 odsto slučajeva.

Bez muzike i međugradskog saobraćaja

Građani narednih petnaest dana neće moći da napuštaju objekte stanovanja od 21 do pet sati narednog dana, a biće zabranjen i međugradski saobraćaj od petka u 21 do ponedjeljka u pet časova. To je kazao direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

Zabranjena je muzika u svim ugostiteljskim objektima, a prehrambene prodavnice i apoteke radiće do 20 časova.

Tržni centri, prodavnice obuće i odjeće... kozmetički i frizerski saloni, restorani, kafići i kladionice radiće od sedam do 18 sati. Zabranjene su ekskurzije u inostranstvu i zemlji.

Crnogorski državljani, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i stranci, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza bez obaveze testiranja, uz poštovanje zdravstvenih mjera, osim onih koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske, Portugala, Španije, Danske, Holandije, Republike Irske, Belgije, Češke, Izraela, Malte, Livanije, Estonije, Letonije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Južnoafričke republike, Indije, Bahreina, Libana.

Njima je dozvoljen ulazak uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 časa.

Restriktivnije mjere važiće u Budvi i Tivtu, gdje su zabranjeni javni skupovi, rad ugostiteljima i trgovinama neprehrambenim uslugama, zabranjen je rad vrtića škola, koje prelaze na onlajn nastavu, kao i rad teretana, sportskih balona.

Stanovnicima ovih dviju opštine preporučeno je da ne napuštaju teritoriju na kojoj žive, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će sjutra održati sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova u Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Kotoru i da će raditi na organizaciji otvaranja kovid centra za jug države.

Dva dana nakon što je predsjednik Opštine Budva Marko Carević upozorio ministarku na alarmantnu situaciju u Budvi i tražio zaključavanje, ona je juče kazala da su zakazale opštinske službe, kao i da je “gradonačelnik imao obavezu da ranije provjeri situaciju na terenu kako bismo reagovali”.

Borovinić Bojović je rekla da su kadrovski kapaciteti u zdravstvenim ustanovama ograničeni i da nisu u prilici da preko noći obezbijede ljekare.

“Ali svakako ćemo otvoriti konkurse za prijem ne samo u ovim već i u opštinama koje to budu zahtijevale. Takođe, tražimo i 15 ljekara za Hitnu pomoć na teritoriji cijele države. I 235 medicinskih sestara i tehničara koji su bili angažovani u svim zdravstvenim centrima u posljednje dvije godine ili više, i koji su radili na određeno da budu primljeni u stalni radni odnos’’, kazala je Borovinić Bojović.

Zdravstvene vlasti ne mogu kontrolisati policiju i inspekcije

Na pitanje zašto je izostala kontrola i sankcije zbog nepoštovanja mjera, ministarka je kazala da “to pitanje morate da postavite Upravi policije i komunalnoj policiji koja se nalazi pod opštinama”.

Kazala je da svakodnevno komuniciraju sa njima i dobijaju izvještaje na dnevnom i sedmičnom nivou, ali da “ne mogu da kontrolišu rad ovih institucija”.

Upitana da li je mišljenje SZO o neprepoznavanju donacija od fizičkih lica obavezujuće i važnije od zdravlja građana, Borovinić Bojović je rekla da donacija Petrosa Statisa u vidu 10.000 doza nije odbijena.

“Mi nismo odbili donaciju i rukovodili samo smjernicama SZO, mi smo kao jedna ozbiljna zemlja pristupili bilateralnim odnosima sa proizvođačima i državama proizvođača. Nijedna donacija nije, niti će biti odbijena, pitanje je da li je moguća. Mi smo po dobijanju obavještenja da je donacija ponuđena sve informacije proslijedili Institutu za ljekove i NITAGU. Tražena je dokumentacija i taj proces u ovom trenutku nije moguć i jedini je razlog zašto je proces sada obustavljen”, rekla je ona.

Korona ušla i u Brezovik, inficirano šest pacijenata

Šest pacijenata Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić”, pozitivno je na koronavirus, saopštio je v. d. direktora bolnice u Brezoviku Predrag Pejović.

Povezani članci

10. Februar 2021.

Korona ušla i u Brezovik, pozitivno šest pacijenata

“Juče su u Trećem paviljonu SB Brezovik predviđenom za liječenje tuberkuloznih bolesnika, po pojavi prvih simptoma, testirana dva bolesnika i potvrđeno je prisustvo SARS - COV - 2 virusa brzim antigen testovima, a nakon toga testirani su svi tuberkulozni bolesnici te je virus potvrđen kod još četiri pacijenta. Od njih šest troje su sa blagom kliničkom slikom, a troje su asimptomatski”, rekao je Pejović.

On je dodao da su razdvojeni kovid pozitivni od kovid negativnih pacijenata po spratovima.

“Kovid negativni pacijenti izdvojeni su u pojedinačne sobe po preporuci epidemiologa i pod stalnim su nadzorom. Preduzete su sve mjere da se spriječi dalje širenje bolesti, te značajno pojačane kontrolne mjere koje onemogućavaju pacijentima samovoljno napuštanje paviljona”, rekao je Pejović.

Eraković: Nije važno kako, važno je da dobijemo vakcinu

Nije važno kako, važno je da su vakcine obezbijeđene i da stignu u Crnu Goru. To je jučeporučio Jevto Eraković, bivši direktor Kliničkog centra i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) na vanrednoj konferenciji, koja je sazvana u vrijeme trajanja konferencije Ministarstva zdravlja o mjerama protiv širenja epidemije koronavirusa.

Eraković je poručio da će DPS sa koalicionim partnerima za četvrtak inicirati hitnu sjednicu kolegijuma Skupštine, na kojoj će raspravljati o dosadašnjim mjerama protiv širenja epidemije, epidemiološkoj situaciji.

“I zašto nisu prihvaćene donacije i zašto nije krenula vakcinacija. Ukoliko imamo ponuđene vakcine koje mogu da dođu u Crnu Goru, mislim da nema nijednog razloga zašto vakcinacija ne bi počela odmah, u skladu sa strategijom koja je usvojena”, rekao je on.

Kazao je i da su u pitanju vakcine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), da su prošle rigirozne kontrole i da uz njih ide potrebna dokumentacija od proizvođača.

“Mislim da je Crnoj Gori najvažnije da smo obezbijedili vakcine, koji je modalitet obezbjeđivanja, to nam nije važno, važno je da nam vakcina stigne u Crnu Goru”, kazao je Eraković odgovarajući na pitanje o mogućnosti da u nekoj državi (UEA) vakcina bude komercijalno dostupna i da vakcinu protiv kovida može da nabavi privatno lice.

Na vanrednoj konferenciji DPS-a, Eraković je komentarisao i mjere protiv širenja epidemije. Kazao je da “nijedan zarađeni euro, profit i dobit, ne smije biti vredniji od ljudskog života”, te da je “zdravlje građana ispred ekonomskih interesa, bilo da su državna preduzeća ili pojedinci”.

Bonus video: