Crna Gora i dalje najgora u Evropi

Crna Gora je juče bila jedina država regiona u koju još nije stigla niti jedna doza vakcine protiv koronavirusa

18622 pregleda 35 reakcija 27 komentar(a)
Stanovnicima Budve i Tivta zabranjen izlazak iz tih opština - Foto, Foto: Savo Prelević
Stanovnicima Budve i Tivta zabranjen izlazak iz tih opština - Foto, Foto: Savo Prelević

Crna Gora je i prethodne sedmice bila prva u Evropi po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Na drugom mjestu među 45 evropskih zemalja je Češka, slijedi San Marino, a u prvih deset država sa najvećim brojem novooboljelih je još samo jedna susjedna zemlja - Albanija, koja je na osmom mjestu. Srbija je na 16, Sjeverna Makedonija na 26, Bosna i Hercegovina na 41. a Hrvatska na 42. mjestu po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Situacija u Crnoj Gori prošle sedmice gora je nego pretprošle.

Prema podacima evropskih statističkih centara, zabilježeno je 593,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, a sedmicu ranije 573,3.

9 pacijenata preminulo je juče od posljedica infekcije kovidom-19, dok je prekjuče registrovano 373 novopozitivnih. Na bolničkom liječenju je 455 pacijenata.

Crna Gora je juče bila jedina država regiona u koju još nije stigla niti jedna doza vakcine protiv koronavirusa.

Oprečno o donacijama

Vlada nije odbila nijednu donaciju vakcina, jer joj one nijesu zvanično ni ponuđene, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

„U cilju istinite, tačne i precizne informisanosti naših građana, Ministarstvo zdravlja još jednom ponavlja da nijedna donacija nije odbijena, već one nijesu zvanično ni ponuđene, pa ih uopšte i nema“, kaže se u reagovanju.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da je apsolutno netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska.

„Međutim, postoji procedura koja se mora poštovati. Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji Statisa“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, u Ministarstvu zdravlja održan je sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije, gdje je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali ništa više od toga se nije desilo.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da su nakon toga kontaktirali predstavnike ruskih institucija, koji su im, kako se navodi, predočili da bi takva donacija ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine.

„Takođe, ni od od grčkog biznismena nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi, ili o načinu transporta“, kaže se u reagovanju.

Saopšteno je da je crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED), na zahtjev Ministarstva, uputio dopis kompaniji Adriatic Properties, u kojem je navedena dokumentacija koju je potrebno dostaviti kako bi se donacija razmatrala, ali tvrde da do danas nisu dobili odgovor.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Jevto Eraković apelovao je na Ministarstvo zdravlja i Vladu da prekinu sa “opasnim političkim igrama i prihvate ponuđene donacije vakcina”.

Povezani članci

15. Februar 2021.

Eraković: Vlada da prihvati ponuđene donacije vakcina

Govoreći o proceduri za uvoz vakcine Sinofarm ili Sputnjik V, Eraković je naveo da je prvi korak objavljivanje donatora da želi da rezerviše i plati vakcine koje treba da preuzme Crna Gora.

On je kazao da nakon toga Ministarstvo zdravlja ili Vlada preuzimaju komunikaciju s proizvođačem ili vlasnikom vakcina, a proizvođač dostavlja dokaz o autentičnosti rezervisanih i plaćenih vakcina.

„Nakon toga Vlada donosi odluku o potrebi uvoza vakcina, a CINMED izdaje hitnu saglasnost za uvoz“, rekao je Eraković.

Na kraju, kako je kazao, Vlada u komunikaciji sa vlasnikom vakcina ili proizvođačem obezbjeđuje transport do Crne Gore.

Istakao je da je dovoljan samo jedan dan da se odobri donacija vakcina.

Pooštrene mjere u Budvi i Tivtu, frizeri traže subvencije

Ministarstvo zdravlja juče je, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), zabranilo lokalnom stanovništvu izlazak iz Budve i Tivta.

Frizeri i kozmetičari iz te dvije opštine, u kojima je kao mjera protiv širenja koronavirusa na snazi zabrana rada, traže da im se zbog toga pomogne kroz program subvencija. Kažu i da im dane potpunog zatvaranja dodatno otežava nelojalna konkurencija onih koji se tim poslovima bave na crno.

„Ispaštaju ljudi koji legalno rade, koji plaćaju poreze i obaveze prema državi, a u ovom slučaju ne mogu da rade, plus su opterećeni, moraju da plaćaju kirije za prostor, mnogi su kreditno zaduženi, a 15 dana ne mogu da rade“, rekao je „Vijestima“ Živko Jevtović iz Odbora za frizerske i kozmetičke usluge u Uniji poslodavaca.

U Budvi i Tivtu zabranjeni su skupovi na otvorenom i zatvorenom, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, hotela, tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana…

Iz Odbora za frizerske i kozmetičke usluge nedavno su se Ministarstvu finansija i socijalnog staranja obratili sa zahtjevom za održavanje sastanka u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, te kako bi se, kako su naveli, riješili i drugi višegodišnji problemi, koji su došli do izražaja u vrijeme epidemije.

U dopisu ministru Milojku Spajiću, naveli su procjene da „svaki drugi privrednik koji se bavi pružanjem frizerskih i kozmetičkih usluga“ radi na crno.

Bonus video: