“Novom mobom” protiv siromaštva

Govoreći o projektu, Amerikanac Brit Broone, koji godinama živi u Crnoj Gori, kazao je da se u mnoštvu dobrih stvari koje je naučio o Crnoj Gori, priča o mobi i ljudima koji se međusobno pomažu, ističe kao jedna od najljepših

1916 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Paradigma, Foto: paradigma
Paradigma, Foto: paradigma

Spojiti humanitarce, uopšte one koji su spremni da pomognu drugima, sa građanima kojima je pomoć neophodna, ideja je nevladine organizacije “Paradigma”, koja vodi projekat “Nova moba” i koja će javnosti uskoro predstaviti i mobilnu aplikaciju, kao digitalno rješenje u prevazilaženju siromaštva.

To su juče najavili iz te NVO na zatvorenoj prezentaciji projekta koji realizuju kao odgovor na krizu nastalu usljed pandemije koronavirusa.

Govoreći o projektu, Amerikanac Brit Broone, koji godinama živi u Crnoj Gori, kazao je da se u mnoštvu dobrih stvari koje je naučio o Crnoj Gori, priča o mobi i ljudima koji se međusobno pomažu, ističe kao jedna od najljepših.

Mobu su, kako je rekao, doživjeli i tokom realizacije prve dvije inicijative koje su prethodile izradi mobilne aplikacije - dok su postavljali plastenike i zelene tornjeve i da su se tada ljudi rado odazivali na njihov poziv za fizičku ili drugu vrstu pomoći.

Sve te inicijative, kako je rekao, usmjerene su da se obezbijedi dovoljno hrane za one koji su u potrebi.

Ilustrujući razloge za realizaciju i projekta i kreiranje mobilnog rješenja za povezivanje humanitaraca i onih u potrebi, iz “Paradigme” su podsjetili na rezultate istraživanja Unicefa, prema kojima je 20 odsto zaposlenih pogođeno smanjenjem zarade.

Isti podaci, kako su kazali, pokazali su da je od početka epidemije do novembra prošle godine ukinuto 11.200 radnih mjesta, a da je 14 hiljada onih koji su u riziku od apsolutnog siromaštva.

Predstavili su i podatke nekih od organizacija koje pomažu socijalno ugrožene porodice i pojedince.

Tako su iz Mitropolije crnogorsko-primorske dobili podatak da je od početka epidemije broj stalnih korisnika narodne kuhinje koju vodi MCP porastao za deset odsto. Istovremeno, broj povremenih korisnika porastao je za 30 odsto.

Iz Volonterskog centra u Herceg Novom, kako su kazali, saopšteno je da je samo od početka godine, u januaru i u prvoj polovini februara, broj porodica koji se javio za pomoć skočio za 50 odsto.

Organizacija “Izvor života”, koja vodi narodnu kuhinju u Nikšiću, prije epidemije imala je 200 redovnih korisnika, a od početka epidemije, taj broj porastao je za još 126.

I “Žene Bara” ukazale su na povećanje broja korisnika - prije pandemije, ta organizacija pripremala je obroke za 110, a od početka epidemije za 250 korisnika.

Broj korisnika usluga Crvenog krsta sa 2.000 prije pojave koronavirusa, porastao je na 30 hiljada.

D.K.

Bonus video: