Zabrana rada ugostiteljskih objekata u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Herceg Novom i Ulcinju

"Vjerovatno ćemo pooštravati sve više epidemiološke mjere kako bi nivo oboljelih spustili na prihvatljiv nivo. To radimo i zbog pripreme za ljetnju turističku sezonu"

107711 pregleda 197 reakcija 185 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Novim mjerama Ministarstva zdravlja zabranjen je rad ugostiteljskim objektima u Podgorici, Nikšiću, Ulcinju, Herceg Novom, Kotoru i Cetinju.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Institut za javno zdravlje mjeru su donijeli kako bi se spustio broj oboljelih od koronavirusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se dejstvo mjera može posmatrati tek za 14 dana.

"Pratićemo efekat na nedjeljnom nivou i ako bude nešto hitnije to ćemo predložiti. Lokalne samouprave nas mogu kontaktirati ili dati svoja zapažanja i indikacije. Na osnovu tih preporuka smo predlagali i ovu vrstu mjera", rekao je Galić.

Dodao je da su trećina testiranih novopozitivne osobe i da je nivo obolijevanja u porastu.

Galić je pojasnio da je taj trend razlog pooštravanja mjera.

"Vjerovatno ćemo pooštravati sve više epidemiološke mjere kako bi nivo oboljelih spustili na prihvatljiv nivo. To radimo i zbog pripreme za ljetnju turističku sezonu", rekao je Galić.

Od je dodao da je u periodu od 8. do 14. februara porast u broju novooboljelih u testiranjima.

Galić je kazao da su na radnoj grupi analizirali trenutnu situaciju i zaključili "da sigurno ima veći broj oboljelih od britanskog soja virusa".

"Razlog te sumnje je što u 83 zemlje imamo potvrđen broj. Došli smo do podatka da te osobe nemaju vezu sa putovanjem, što pokazuje da se taj soj duže nalazi u Crnoj Gori. Ovaj soj je od 50 do 70 odsto zarazniji. Opasno je što se na taj način epidemija ubrzava", kazao je Galić.

Novi uzorci se, kako se dodaje neće slati ponovo u Njemačku, pošto je laboratorija tamo „zatrpana” i da se dugo čeka na rezultate, ali i zato što je testiranje skupo.

"Ovo je možda samo početak uvođenja strožih mjera sve kako bi se nivo obolijevanja spustio na pristojnu mjeru. Kao priprema za masovniju vakcinaciju moramo to da učinimo, kako bi vakcinacija dala efekat”, rekao je Galić.

Dodao je da je o eventualnom zatvaranju granica radna grupa Instituta za javno zdravlje to predlagala, ali da to ne može zaštititi i da nije uzrok visoke transmisije koronavirusa.

"To nije ono što je izazvalo ovoliku transmisiju. Prije svega je to nepoštovanje mjera na lokalnom nivou”, naveo je Galić.

Pojasnio je da PCR test ne govori o apsolutnom zdravstvenom stanju osobe nego samo u posljednja 72 sata.

Upitan "da li smo ozbiljna država u borbi protiv koronavirusa”, Galić je odgovorio da zdravstveni radnici ozbiljno radi.

"Očekujemo od svih pomoć. Ne treba nam laskanje", kazao je on.

Dodao je i da je Crna Gora "šampion i u nepoštovanju mjera".

"Sve političke strukture u zemlji bih zamolio da se ujedinimo, potreban je zajednički odgovor”, rekao je Galić.

Naveo je i da nije samo zakazala kontrola poštovanje mjera, nego da svi moraju preuzeti odgovornost.

Direktor IJZ je pojasnio da nisu predložili onlajn nastavu u opštinama u kojima je visoka stopa incidencije zbog toga što se mora uzeti u obzir i mentalno zdravlje djece.

"Ova epidemija utiče i na fizičko zdravlje, ali i psihičko” kazao je Galić.

Dodao je i da su vakcine nabavljene "najbrže moguće".

Na pitanje zbog čega vakcine iz Srbije nisu dio donacije, nego bilteralnih pregovora, te da li ih smatra političkim marketingom, s obzirom na to da su oni objavili prvobitno vijest o tome da stiže 2.000 vakcina Bajić je rekao da je "sve jasno i objašnjeno".

"Razgovori i pregovori dvije vlade sa proizvođačima vakcina, situacija oko globalne nestašice uslovila je saradnju sa zemljama u regionu. Saradnja između ministarstava zdravlja Crne Gore i Srbije traje mjesecima. Mene kao ljekara interesuje samo da vakcine dođu i da počnemo sa imunizacijom. Interesuje me samo da ljudi prime vakcinu i da počnemo da živimo normalno. Ne interesuje me drugi aspekt”, kazao je Bajić.

Galić je kazao da su na radnoj grupi analizirali trenutnu situaciju i zaključili "da sigurno ima veći broj oboljelih od britanskog soja virusa".

"Razlog te sumnje je što u 83 zemlje imamo potvrđen broj. Došli smo do podatka da te osobe nemaju vezu sa putovanjem, što pokazuje da se taj soj duže nalazi u Crnoj Gori. Ovaj soj je do 70 odsto zarazniji. Opasno je što se na taj način epidemija ubrzava", kazao je Galić.

Bonus video: