URA: Čikića osloboditi nepravednog harača

“Pozivamo nadležne institucije i čelnike da se pozabave ovim pitanjem i istraže slučaj do kraja, jer za to postoji više elemenata, a prvi i osnovni podrazumijeva to da je Ibrahim Čikić prije tri godine oslobođen svih optužbi”, ističu iz URA

10386 pregleda 7 komentar(a)
Čikić, Foto: Boris Pejović
Čikić, Foto: Boris Pejović

To što je mirovnom aktivisti i borcu za ljudska prava Ibrahimu Čikiću mjesecima blokirana penzija, jer je na naplatu došao dio sudskih troškova, iako je on prije tri godine pravnosnažno oslobođen optužbi za povredu ugleda i časti više tužilaca, jasno pokazuje da pritisak na njega i slobodu umjetničkog izražavanja nije prestao, poručili su i Građanskog pokreta URA.

U GP URA smatraju da “ne postoji drugi način tumačenja činjenice da javni izvršitelj, nakon odluke Ustavnog suda, kao i presude nastavlja da blokira penziju Čikića na ime sudskih troškova jednog od tužilaca koje zastupa, a koji je u međuvremenu preminuo“.

“Vijesti” su ranije danas objavile da je javni izvršitelj blokirao Čikiću penziju na osnovu presude bjelopoljskog Osnovnog suda iz 2014, iako je ona poništena presudom Višeg suda u maju 2018. Protiv izvršenja je još u oktobru izjavljen prigovor bjelopoljskom Osnovnom sudu, u kojem smatraju da se ne radi o predmetu u kojem je potrebno hitno donijeti odluku.

“Pozivamo nadležne institucije i čelnike da se pozabave ovim pitanjem i istraže slučaj do kraja, jer za to postoji više elemenata, a prvi i osnovni podrazumijeva to da je Ibrahim Čikić prije tri godine oslobođen svih optužbi da je pojedinim likovima u knjizi ‘Gdje sunce ne grije’ povrijedio ugled i čast, nanijevši im tako duševne bolove. Zahtijevamo da se slučaj riješi, a penzija Čikiću oslobodi nepravednog harača”, ističu iz URA.

Iz te partije su podsjetili da Ibrahim Čikić predstavlja simbol vremena borbe protiv prethodnog režima.

“Čikić je neustrašivi borac za ljudska prava i slobode i jedna od najistaknutijih žrtava bivšeg režima koji se na sve načine trudio da one koji misle sopstvenom glavom obesmisli i izopšti iz društva. Nepravda koja mu je učinjena mora biti nadoknađena”, zaključuju iz URA.

Bonus video: