Institutu za bolesti djece doniran novi aparat za magnetnu rezonancu

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je saopšteno da je Vlada , na sjednici 14. decembra, usvojila informaciju o potrebi nabavke i obezbjeđivanju donatorskih sredstava za nabavku novog aparata za magnetnu rezonancu Essenza 1.5T (Tesla) za potrebe Instituta
194 pregleda 1 komentar(a)
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2017. 11:52h

Doktor Nikolas Alissa sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) donirao je novi aparat za magnetnu rezonancu (MR) Institutu za bolesti djece, vrijedan 400 hiljada eura.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je saopšteno da je Vlada , na sjednici 14. decembra, usvojila informaciju o potrebi nabavke i obezbjeđivanju donatorskih sredstava za nabavku novog aparata za magnetnu rezonancu Essenza 1.5T (Tesla) za potrebe Instituta.

„Tim povodom Vlada je na istoj sjednici prihvatila Ugovor o donaciji između KCCG i Nikolasa Alisse sa svojim poslovnim partnerima iz Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE) i ovlastila direktorku KCCG Zoricu Kovačević da ga potpiše“, kaže se u saopštenju.

Obezbjeđivanje optimalne zdravstvene zaštite u KCCG, kako se navodi, zahtijeva stalni razvoj profesionalnih i tehnoloških kapaciteta, a time i stvaranje operativnog i funcionalnog sistema.

„Raspoloživa finasijska sredstva nijesu uvijek dovoljna da zadovolje sve potrebe ovog sistema, a posebno ako se uzme u obzir dotrajalost opreme“, istakli su iz KCCG.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da su se, s obzirom da je postojeći aparat za magnetnu rezonancu od 0,3T star više od deset godina i podložan čestim kvarovima, neadekvatan i spor, obratili doktoru Alissi za podršku u nabavci novog MR aparat i naišli na veliko razumijevanje.

„Potpisan je Ugovor o donaciji u vrijednosti od 400 hiljada eura namijenjenih za kupovinu aparata za MR Essenza 1.5T Tim + Dot za potrebe Instituta za bolesti djece“, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su precizirali da je ovaj MR namijenjen za dijagnostiku djece iz cijele Crne Gore.