Policija se bavi mijenjanjem Tviter naloga u imena funkcionera

Nekoliko funkcionera Demokratske partije socijalista, poput bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića i poslanika Petra Ivanovića su, na Tviteru, za "akciju" optužili sadašnju vlast, mada nisu te tvrdnje potkrijepili dokazima

18994 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Uprava policije je pokrenula istragu povodom toga što je na Tviteru u srijedu veče na desetine korisnika mijenjalo svoja imena i profilne fotografije u imena javnih ličnosti i funkcionera iz Crne Gore, javlja Radio Slobodna Evropa.

Niz korisnika je koristilo imena sadašnjih i bivših funkcionera vlast i postavljalo neobične, a ponegdje i neprimjerene sadržaje.

Iako su te objave bile očigledno lažne zbog svog sadržaja i teško da je nekoga mogao dovesti u zabludu da se radi o stvarnim objavama funkcionera, Digitalni forenzički centar se tim povodom oglasio i ocijenio da se radi o koordinisanoj akciji koja po njihovom sudu narušava "ugled više osoba iz svijeta javnog i političkog života u Crnoj Gori jer su, osim lažnog predstavljanja, ti profili dijelili i neprimjeren sadržaj".

U prvobitnom saopštenju su kao primjeri zloupotrebe navedeni isključivo funkcioneri bivše vlasti, dok je u toku dana informacija dopunjena da je bilo i aktuelnih funkcionera.

Nekoliko funkcionera Demokratske partije socijalista, poput bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića i poslanika Petra Ivanovića su, takođe na Tviteru, za tu "akciju" optužili sadašnju vlast, mada nisu te tvrdnje potkrijepili dokazima.

Dokaze da se radi o koordinisanoj akciji nije ponudio ni DFC objašnjavajući da zbog istrage ne mogu iznijeti više detalja ko stoji iza profila i koordinacije i sa kojim ciljem.

"Radi se o koordinisanom i sinhronizovanom djelovanju ovih naloga, koji su veoma kratkom roku izmijenili svoja imena i profilne fotografije u imena javnih ličnosti i funckionera, među kojima su se našli i Dritan Abazović, Momo Koprivica, Branko Radulović, Marko Milačić, Milo Đukanović, Milivoje Katnić, Petar Komnenić, Draginja Vuksanović Stanković i mnogi drugi", navode iz DFC.

Zaključuju i da, zbog toga što su se upustili u konverzaciju sa tim nalozima, pojedini korisnici nisu prepoznali da se ne radi o zvaničnim nalozima tih javnih ličnosti.

"Shodno vremenskom rasponu i brojnosti naloga, te njihovoj međusobnoj interakciji, jasno je da se ne radi o spontanoj, već organizovanoj i sinhronizovanoj akciji. U ovom momentu radi istrage ne možemo iznijeti više detalja ko stoji iza profila i koordinacije i sa kojim ciljem”, navodi DFC.

Što se tiče Tviter pravila, ona su jasna-lažno predstavljanje krši pravila ove platforme.

"Tviter nalozi koji se predstavljaju obmanjujuće kao druga osoba, brend ili organizacija mogu biti trajno suspendovani prema Tviterovoj politici lažnog predstavljanja”, navodi DFC.

S druge strane, postoje izuzeci, kada nalozi neće biti uklonjeni, odnosno kada ne krše pravila.

"Ona su: korisnik dijeli nečije ime, ali nema drugih sličnosti – (što u ovo primjeru nije bio slučaj. Koristili su su i imena i fotografije javnih ličnosti, te iznosili stavove i ulazili u komunikaciju sa drugim osobama); profil jasno navodi da nije povezan sa bilo kojom osobom ili brendom i to na način što: u nazivu naloga (napomena: ovo je odvojeno od korisničkog imena iliti @handle) treba jasno ukazati na to da korisnik nije povezan sa osobom/brendom za koji se predstavlja. Nepovezanost se može naznačiti uključivanjem, na primjer, riječi poput (ali ne ograničavajući se na) parodija, lažni nalog ili obožavalac. biografiji treba jasno ukazati na to da korisnik nije povezan sa osobom/brendom za koji se predstavlja. Nepovezanost se može naznačiti uključivanjem, na primjer, riječi poput (ali ne ograničavajući se na) parodija, lažni nalog ili obožavalac”, objašnjava DFC.

Jedna od najpoznatijih naloga ove vrste je i PARODY Boris Johnson sa 145.000 pratioca, koji koristi ime i identičnu fotografiju kao i premijer Velike Britanije, ali je vidno i jasno naznačeno da se radi o šaljivom nalogu, kako to zahtjevaju pravila.

"Bilo da se radi o zabavi, kako to dio javnosti shvata, ili nečemu drugom, postoje razlozi zbog kojih društvene mreže jako ozbiljno shvataju lažno predstavljanje i stoga imaju rigorozne mjere o tom jako delikatnom pitanju. U svakom slučaju, ono što može biti zabavno jednima, drugima može predstavljati veliki problem, povredu časti i ugleda, te dovesti do neprijatnih situacija", zaključuje DFC.

Lažno predstavljanje regulisano je Krivičnim zakonikom Crne Gore.

"Ko se u namjeri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja (....) kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“, piše u članu 383 Krivičnog zakonika.

Bonus video: