BS: Potrebna veća zastupljenost bošnjačke književnosti

Kako su naveli, nacionalni identitet bošnjačkog naroda u Crnoj Gori utemeljen je na očuvanju kulturnih,vjerskih i jezičkih posebnosti

4493 pregleda 63 reakcija 52 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bscg.me
Ilustracija, Foto: Bscg.me

U Crnoj Gori implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika nije na zadovoljajućem nivou, kazali su iz Bošnjačke stranke (BS) povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Iz te partije rekli su da implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika kroz obrazovni nastavni plan i program mora biti prioritet u očuvanju bosanskog jezika na ovim prostorima.

Kako su naveli, pravo na obrazovanje na maternjem jeziku spada u temeljna ljudska i manjinska prava i ono je osnov očuvanja nacionalnog identiteta naroda i zajednice.

“Ustavnim rješenjima i zakonskim normama ustanovljena je upotreba bosanskog jezika u našoj državi, ali implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika nije na zadovoljajućem nivou”, kazali su BS-a.

U toj partiji smatraju da su što hitnije nužne reforme u toj oblasti.

“Jer su nam potrebni obuhvatniji nastavni planovi i programi i mnogo znanja, kompetencija i odlučnosti kod nastavnog kadra da se nađu odgovarajući modeli da bi se taj proces osnažio”, kaže se u saopštenju.

Iz BS-a podsjetili su da brojna međunarodna dokumenta obavezuju države da pripadnicima svih nacionalnih zajednica, pogotovo manjinskih, obezbijede primjenu obrazovanja na maternjem jeziku, kroz definisane planove i programe i na taj način stvore mehanizme koji će osigurati njihovu autohtonost, posebnost i opstajanje.

“Podsjećamo i na važnost popisnog očuvanja ovih kategorija kroz nacionalno iskazivanje imena Bošnjak i imenovanje svog maternjeg - bosanskog jezika”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli iz BS-a, jezik je svojevrsna lična karta jednog naroda.

“Obaveza je svih da ga čuvamo, jer je on pečat našeg postojanja i trajanja”, poručili su iz te partije.

Kako su naveli, nacionalni identitet bošnjačkog naroda u Crnoj Gori utemeljen je na očuvanju kulturnih,vjerskih i jezičkih posebnosti.

“Te posebnosti koje proističu iz nacionalne i jezičke samoidentifikaciije prepoznate su i ugrađene u Ustavu Crne Gore, u čemu je BS dala ključni doprinos”, kaže se u saopštenju.

Iz BS-a kazali su da su nacionalni identitet Bošnjaka i njegovo pravo na imenovanje svog maternjeg - bosanskog jezika, trajna tekovina savremene i multietničke i građanske Crne Gore, u čijem su utemeljenju pripadnici bošnjačkog naroda nesebično učestvovali.

Bonus video: