Vakcinacija 78 štićenika i zaposlenih u Domu starih Pljevlja počinje večeras

"Vakcinacija je na dobrovoljnoj osnovi, i u Domu za stare će se vakcinisati ukupno 78 osoba, od čega 46 korisnika i 32 zaposlena", kazala je direktorica Doma starih Pljevlja Aljićević

18722 pregleda 5 komentar(a)
Dom starih Pljevlja, Foto: Mediabiro
Dom starih Pljevlja, Foto: Mediabiro

Štićenici i zaposleni u Domu starih "Pljevlja", njih 78, večeras će primiti prve doze vakcine Sputnjik V u Crnoj Gori, kazala je direktorica te ustanove Mersida Aljićević.

Ona je agenciji Mediabiro kazala da u proces imunizacije ulaze bez i jednog zaraženog.

"U proteklih godinu dana takođe nismo imali zaraženih unutar ustanove. Čitava ta protekla godina je za nas bila izuzetno teška i naporna. U periodu karantinskog rada, zaposleni su bili odvojeni od svojih porodica 140 dana, što nije mali period. Nakon toga, u skladu sa internim procedurama i u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), vratili smo se u neki normalni režim rada, koji je daleko od ustaljenog", navela je Aljićević.

Kako prenosi Mediabiro, u skladu sa dogovorom sa IZJ-om, proces imunizacije će se odvijati u zgradi Doma za stare.

"Biće prisutni i naši izabrani ljekari kao i ekipa Hitne pomoći. Vakcinacija je na dobrovoljnoj osnovi, i u Domu za stare će se vakcinisati ukupno 78 osoba, od čega 46 korisnika i 32 zaposlena", kazala je Aljićević.

Navela je da su štićenici Doma izdržali godinu bez posjeta, i da se nisu mogli kretati nigdje izvan kruga Doma.

"Trudili smo se da im to nadomjestimo nekim našim aktivnostima, mada su nama zabranjene grupne aktivnosti, ali smo značajno pojačali individualni rad. Ono što je bitno da napomenem jeste da smo mi sa svim članovima porodica ostvarili video komunikaciju, pa smo im olakšali taj vid izolacije", pojasnila je Aljićević.

Od Instituta za javno zdravlje su, kako je dodala, dobili nove preporuke na osnovu kojih su rigorozne mjere i dalje na snazi.

"Posjete i dalje neće biti dozvoljene, ali kad završimo proces revakcinacije i period stvaranja antitijela ja se nadam da će doći do popuštanja mjera, bar u dijelu posjeta", kazala je Aljićević.

Bonus video: