Brđaninu otvoren put da preuzme policiju

Vlada će uputiti Skupštini predlog za imenovanje direktora Uprave policije i čekati njihovo neobavezujuće mišljenje

25997 pregleda 484 reakcija 38 komentar(a)
Brđanin, Foto: Filip Roganović
Brđanin, Foto: Filip Roganović

Zoran Brđanin izabran je sinoć za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije i sa te pozicije upravljaće tim bezbjednosnim sektorom.

To je bio preduslov da ga danas i formalno postave za v. d. prvog čovjeka policije.

Vlada će, prema najavama, uputiti skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu predlog da se Brđanin izabere za direktora Uprave policije, nakon okončanog javnog konkursa Uprave za kadrove i intervjua sa najboljim kandidatima koje je obavio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Da bi obavljao dužnost direktora u punom mandatu, izvršna vlast mora sačekati izjašnjenje Skupštine, iako ono za njih nije obavezujuće.

Odbor za bezbjednost i odbranu, međutim, nema rok u kojem bi morao zakazati sjednicu i raspravljati o predlogu Vlade.

U Poslovniku Skupštine navodi se da je odbor obavezan da razmotri svako pitanje iz svog djelokruga, odnosno svaki predlog akta koji mu je dostavljen i Skupštini podnese izvještaj.

Na čelu tog parlamentarnog tijela je Milan Knežević, čiji se Demokratski front javno protivi izboru Brđanina za šefa policije.

Knežević i njegov kolega iz DF Andrija Mandić
Knežević i njegov kolega iz DF Andrija Mandićfoto: Boris Pejović

Brđanin je postavljen na čelo pomoćnika za Sektor opšte nadležnosti, umjesto Nikole Janjuševića koji je tu funkciju obavljao 11 godina.

Dosadašnji v. d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, vraćen je na mjesto pomoćnika za Sektor granične policije.

Procedura

Pomoćnik direktora policije, kao i direktor biraju se na javnom konkursu. Ta procedura, međutim, nije potrebna za poziciju vršioca dužnosti.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, pozicija pomoćnika starješine organa uprave spada u visoki rukovodni kadar čija popuna se obavlja na osnovu javnog konkursa.

“Popuna radnog mjesta starješine organa uprave i radnih mjesta iz kategorije visoki rukovodni kadar vrši se na osnovu javnog konkursa”, navodi se u tom aktu.

Zakon o unutrašnjim poslovima predviđa da za direktora policije može biti imenovana osoba koja, pored opštih uslova propisanih zakonom, ispunjava i posebni uslov - da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim radnim mjestima u policiji, sudu, državnom tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Upitan da prokomontariše optužbe Demokratskog fronta (DF) - da je imenovanje Brđanina nastavak DPS prakse, Abazović je kazao da je ‘DF takva organizacija koja je protiv svega što nije psolutno po njihovoj volji’”

Direktora, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada na predlog ministra nadležnog za unutrašnje poslove.

Predlog za imenovanje direktora Vlada dostavlja Skupštini Crne Gore radi davanja mišljenja koje nije obavezujuće.

“U slučaju razrješenja direktora prije isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci”, navodi se u Zakonu.

Dajte šansu

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je ranije juče da su članovi izvršne vlasti u demokratskoj atmosferi razmijenili mišljenja o kandidatu za direktora Uprave policije i “čini mi se došli do najboljeg rješenja”.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

“Na kraju, to je predlog ministra Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno... S moje strane postoji puna podrška (takvom predlogu) i mislim da je to stav svih članova Vlade”, rekao je Abazović.

On je rekao da “smo mala zajednica, gdje svako poznaje svakoga” i da nam i zbog toga trebaju obrazovani i časni ljudi.

“Na kraju, rezultat će pokazati da li oni rade kako treba ili ne. Svačiji rezultat, a naročito policije je vidljiv”, kazao je koordinator službi bezbjednosti.

Abazović je konstatovao da mnogi u policiji nisu mogli da dođu do rezultata, jer je, kako tvrdi, struktura na vrhu bila postavljena pogrešno.

“Tražim da i novoj Vladi date šansu da pokaže da li će ostvaritit rezultate. Mislim da ih ima u ova dva mjeseca. A mislim da će to biti još mnogo bolje”, kazao je on.

Rješenje Krivokapića...

“Za v. d. pomoćnika direktora Uprave policije – rukovodioca Sektora policije opšte nadležnosti, određuje se Zoran Brđanin, dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, do postavljenja pomoćnika direktora – rukovodioca ovog sektora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”, navodi se u rješenju koje potpisuje premijer Zdravko Krivokapić. Dosadašnji v. d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, određen je za pomoćnika za Sektor granične policije.

Bonus video: