Čikić: Postupak dovesti do kraja, i SDT da reaguje

“Utvrđuje se prekid postupka u ovoj pravnoj stvari. Postupak će se nastaviti kad nasljednik ili staralac zaostavštine preuzme postupak, ili kad ih javni izvršitelj na predlog protivne strane pozove to da učine”, stoji u rješenju bjelopoljskog Osnovnog suda, koje potpisuje sutkinja Svetlana Načić

6537 pregleda 3 komentar(a)
Čikić, Foto: Privatna arhiva
Čikić, Foto: Privatna arhiva

Nakon što je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda upozorila Vijeće sudija da je neophodno da u što kraćem roku odluči po prigovoru, Osnovni sud u Bijelom Polju donio je odluku da obustavi postupak izvršenja i da se odblokira penzija mirovnom aktivisti i borcu za ljudska prava Ibrahimu Čikiću.

“Vijesti” su nedavno pisale da je Čikiću blokirana penzija radi naplate sudskih troškova po presudi Osnovnog suda u Bijelom Polju iz 2014, iako je poništena presudom bjelopoljskog Višeg suda 2018. godine. Čikiću je penzija blokirana od oktobra 2020, a stranka koja od njega potražuje sudske troškove je u međuvremenu preminula.

“Utvrđuje se prekid postupka u ovoj pravnoj stvari. Postupak će se nastaviti kad nasljednik ili staralac zaostavštine preuzme postupak, ili kad ih javni izvršitelj na predlog protivne strane pozove to da učine”, stoji u rješenju bjelopoljskog Osnovnog suda, koje potpisuje sutkinja Svetlana Načić.

Čikić je “Vijestima” kazao da je, zahvaljujući ogromnoj zainteresovanosti crnogorske javnosti, postupak izvršenja privremeno obustavljen.

“Na potezu su moji advokati - da proces istjeraju do kraja kako bi natjerali bjelopoljski sud da u konačnici donese oslobađajuću presudu. Dakle, licemjerna odluka Osnovnog suda u Bijelom Polju i dalje ostavlja prostora pravnom nasljedniku da nastavi sa produženim maltretiranjem i progonom žrtve najbrutalnije policijske akcije u Crnoj Gori. Nažalost, organizatori, progonitelji i mučitelji nisu odgovarali. Pozivam specijalnog državnog tužioca da konačno, poslije 27 godina, otvori istragu zasnovanu na optužnici iznesenoj u dokumentarnoj knjiži ‘Gdje sunce ne grije’”, kazao je Čikić “Vijestima”.

Njegov punomoćnik, advokat Aleksandar Vojinović iz advokatske kancelarije “Prelević” prvim prigovorom tražio je od bjelopoljskog Osnovnog suda da se rješenje o izvršenju i blokadi penzije odbaci jer je, nakon odluke Ustavnog suda po ustavnoj žalbi i bjelopoljskog Višeg suda, Čikić oslobođen optužbi pojedinih likova opisanih u knjizi da im je povrijedio ugled i čast i tako nanio duševne bolove.

Čikić je prethodno, nakon prigovora sudu, uputio i pismo ombudsmanu Siniši Bjekoviću, ali i ministru pravde i ljudskih prava Vladimiru Leposaviću.

Ministru je juče uputio i urgenciju i od njega atražio da “iskoristi svoje ustavno pravo i konačno najera bjelopoljsko pravosuđe da se počnu baviti pravom i pravdom”.

U knjizi “Gdje sunce ne grije”, Čikić je opisao sjećanja na policijsku akciju “Lim” od prije 27 godina, ali i patnju kroz koju je prolazio.

Uhapšen je baš na današnji dan - 24. februara 1994.

Bonus video: