ANIMA: Čikić ni nakon tri godine nije doživio pravdu, strategija je da se finansijski iscrpi

"Sistem koji je stvorila za trideset godina autokratska vlast gdje dominira cinizam i bespogovorna pokornost u institucijama stalno proizvodi novo lice nasilja"

1745 pregleda 0 komentar(a)
Čikić, Foto: Privatna arhiva
Čikić, Foto: Privatna arhiva

Ni nakon tri godine od oslobađajuće presude Ibrahim Čikić nije doživio pravdu u Crnoj Gori tako da prema njenim institucijama on joj je još dužan, saopšteno je danas iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje Kotor ANIMA.

Prije tri godine mirovni aktivista i borac za ljudska prava Ibrahim Čikić pravosnažno je oslobođen optužbi da je pojedinim likovima iz svoje knjige "Gdje sunce ne grije" povrijedio ugled i čast i tako nanio duševne bolove, ali mu je penzija posljednjih mjeseci blokirana zbog naplate sudskih troškova.

"Sistem koji je stvorila za trideset godina autokratska vlast gdje dominira cinizam i bespogovorna pokornost u institucijama stalno proizvodi novo lice nasilja. Ne samo da žrtve ne mogu da dožive pravdu nego i tamo gdje je pravni sistem donio ispravnu odluku nastavlja se nasilje prema onima prema kojima je napravljen zločin. Najnoviji slučaj Ibrahima Čikića je još jedan slučaj u nizu koji pokazuje to zločesto lice", ističe se u saopštenju ANIMA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da oslobađajuća presuda Ustavnog suda nije dovoljna da doprinese da proces protiv Čikića prestane.

"Knjiga svjedočenja "Gdje sunce ne grije" je proglašena javnim interesom ali ni to nije bilo dovoljno da institucije države postupe po zakonu i obezbjede pristup pravdi Ibrahimu Čikiću. Sada je to strategija da se finansijski iscrpi jer za sudove ove države ne postoji hitnost postupanja. Jasno je da ćemo još dugo biti društvo "Gdje sunce ne grije" ali nepravda koja se nanosi Ibrahimu Čukiću predugo traje i mora biti hitno ispravljena, zbog njega a i zbog svih drugih koji ne dozvoljavaju da se zlodjela zaborave", kazali su iz ANIMA.

Bonus video: