Počela vakcinacija protiv korone u Nikšiću: "Svi se dobro osjećaju"

"Danas će primiti vakcinu njih 60, a sjutra prima osoblje Specijalne bolnice za plućne bolesti 'Dr Jovan Bulajić' u Brezoviku. Zaposleni u Opštoj bolnici će se vakcinisati po dogovoru u odnosu na njihove slobodne termine" kazala je Bojović

30513 pregleda 32 reakcija 25 komentar(a)
Počela vakcinacija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Počela vakcinacija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je počela vakcinacija protiv Kovida-19. Koordinatorka za vakcinaciju doktorica Vjera Bojović kazala je da se prvo vakcinišu zdravstveni radnici iz Doma zdravlja koji su na prvoj liniji.

"To je osoblje iz Kovid ambulante i osoblje koje radi u čistoj zoni. Danas će primiti vakcinu njih 60, a sjutra prima osoblje Specijalne bolnice za plućne bolesti 'Dr Jovan Bulajić' u Brezoviku. Zaposleni u Opštoj bolnici će se vakcinisati po dogovoru u odnosu na njihove slobodne termine" kazala je Bojović.

Nakon toga, prema njenim riječima, po nacionalnim smjernicama ide građanstvo.

"Prva grupa koja je po nacionalnim smjernicima i smjernicama Insituta za javno zdravlje Crne Gore jesu pacijenti stariji od 80 godina i štićenici u domovima za stare, kao i njihovo osoblje. Za prvi blok dobili smo 60 vakcina za Dom zdravlja, 50 za Opštu bolnicu Nikšić, a 25 vakcina za bolnicu u Brezoviku. Ostatak za zainteresovane biće naknadno dostavljen", kazala je Bojović.

Prema njenim riječima svi koji su vakcinisani se dobro osjećaju.

"Naravno da nam vakcinacija znači dosta, jer vidite da smo u potpunom kolapsu, tako da se nadamo da će nas vakcina vratiti u normalne životne tokove i normalan rad", istakla je koordinatorka.

Nikšićki zdravstveni radnici danas su primili prvu dozu vakcine Sputnjik V, a za 21 dan slijedi druga doza.

Bojović je podsjetila da je vakcinacija slobodan izbor građana.

"Oni su svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Mi nikoga ne prisiljavamo, ali to su preporuke Svjetskog komiteta za vakcinaciju, pa na građanima je da odluče. Sve informacije o daljem vakcinisanju i sprovođenju imunizacije u našem gradu građani će se informisati putem sredstava informisanja", kazala je Bojović.

Ramiza Glušica iz Dječijeg dispanzera je primila vakvinu u ranim jutarnjim časovima.

"Potpunoje bezbolna, za sada nemam nikave reakcije. Ni aplikacija nije bolna, niti je ubrizgavanje bolno. Znači nam ova vakcinacija puno, zaštitu i neku sigurnost. Jedva smo je dočekali i sa radošću primili", kazala je Glušica.

Bonus video: