Potpisan Memorandum o saradnji za zaštitu Ćehotine

Inicijativa „Za našu Ćehotinu“ želi valorizovati sve biodiverzitetske i kulturno-istorijske vrijednosti gornjeg toka Ćehotine

3089 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opština Pljevlja potpisala je danas Memorandum o saradnji sa nevladinim organizacijama Eko-tim, Da zaživi selo, WWF Adria i The Nature Conservancy, čiji je cilj očuvanje gornjeg toka rijeke Ćehotine, njenih vrijednosti i potencijala.

Opština i NVO u zajedničkom saopštenju ističu da gornji tok Ćehotine, koja svojim najvećim dijelom protiče kroz teritoriju opštine Pljevlja, krije mnoga prirodna i kulturna bogatstva, od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ali i cijeli region.

Inicijativa „Za našu Ćehotinu“, kako se navodi, želi valorizovati sve biodiverzitetske i kulturno-istorijske vrijednosti gornjeg toka Ćehotine. "U cilju očuvanja autohtonih biljnih i životinjskih vrsta, zadržavanja niskog nivoa intervencija u prostoru i velikih pejzažnih vrijednosti, potrebno je, u skladu sa Zakonom o zaštititi prirode Crne Gore, zaštititi gornji tok rijeke, kako bi se spriječile potencijalne prijetnje koje bi mogle ugroziti sveukupnu vrijednost ovog područja", dodaje se u saopštenju.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, Opšina Pljevlja je i službeno podržala inicijativu, čime su se svi partneri obavezali aktivno raditi na zaštiti Ćehotine, podizanju svijesti građana Pljevalja o značaju Ćehotine i održivom razvoju, uz poštovanje uslova zaštite prirode.

„Ovo je značajan korak za zaštitu riječnog bogatstva Crne Gore kojim se šalje jasna poruka da i na lokalnim nivoima postoji želja i potreba za saradnju s civilnim sektorom. Vjerujemo kako će ovo partnerstvo rezultirati zaštitom gornjeg toka rijeke Ćehotine i postaviti temelje održivijoj budućnosti Pljevalja i cijele Crne Gore“, poručili su iz inicijative „Za našu Ćehotinu“.

Zaštitom gornjeg toka Ćehotine stvorile bi se, dodaje se u saopštenju, nove mogućnosti za ekonomski i socijalni razvoj cijelog područja koji se temelji na principima zaštite prirode.

„Prema Strateškom planu razvoja Opštine Pljevlja 2021-2025, opština Pljevlja posjeduje značajne prirodne resurse sa bogatim biodiverzitetom. Zbog specifičnosti, kako prirodnih tako i privrednih, za očuvanje biodiverziteta i prirodnih potencijala, najveću pažnju zaslužuje upravljanje područjima sa posebnim prirodnim karakteristikama, kao što je područje rijeke Ćehotine, uzimajući u obzir da se ona koristi i kao vodoizvorište grada“, poručili su iz Opštine Pljevlja.

Iz lokalne samouprave i NVO poručuju da je ova inicijativa primjer kako se saradnjom javnog i civilnog sektora može raditi na realizaciji zajedničke vizije održivog razvoja i zaštite prirode, čime se doprinosi i ostvarenju ideje Crne Gore kao ekološke države. "Samo zajedno možemo izgraditi bolje, pravičnije i zelenije društvo u kojem ima mjesta i za prirodu i ljude", zaključuje se u saopštenju.