Vakcinisano više od 700 osoba iz prioritetnih grupa

Strancima doza tek kad krene masovna vakcinacija

Popunjavanjem forme građani se ne prijavljuju za vakcinaciju, već ustupaju podatke koji će pomoći da se što bolje organizuje proces imunizacije, kazali iz IJZ

28798 pregleda 172 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Tek nakon što se vakcinišu sve prioritetne grupe, u koje spadaju zdravstveni radnici, štićenici domova za stare, starije osobe i oni sa hroničnim oboljenjima, građani će moći putem sajta da se prijave za masovnu imunizaciju.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su kazali da je forma upitnika koja se sada nalazi na sajtu covidodgovor.me informativnog karaktera.

“Dakle, popunjavanjem forme građani se ne prijavljuju za vakcinaciju, već ustupaju podatke koji će pomoći da se što bolje organizuje proces imunizacije, shodno raspoloživim resursima i načelnim smjernicama. U relativno skorijem budućem periodu javnosti će da budu predstavljeni konkretni načini prijave za vakcinaciju, kada se završi proces imunizacije prioritetnih grupa koje su definisane Nacionalnom strategijom”, saopštili su iz IJZ.

Stranci koji žive i rade u Crnoj Gori prethodnih dana nisu mogli da iskažu interesovanje za vakcinaciju putem sajta covidodgovor.me.

“Vijesti” saznaju da će i stranci sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori moći da se vakcinišu kada krene masovna imunizacija opšte populacije. I predstavnici diplomatskih službi interesovali su se prethodnih dana da li će oni i članovi njihovih porodica moći da se vakcinišu.

“Diplomate mogu biti uključene u prioritetne grupe koje su od značaja za funkcionisanje države, a za članove njihovih porodica će se primjenjivati princip reciprociteta. Ako su porodice crnogorskih diplomata vakcinisane u zemljama gdje obavljaju službu i porodice diplomata iz tih zemalja će biti vakcinisane kod nas”, pojasnio je sagovornik.

Kontingent od 5.000 doza vakcina Sputnjik V iz Rusije stigao je juče popodne na podgorički aerodrom.

Pošiljku su, u ime Vlade, na aerodromu dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Srećko Crnogorac, savjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.

Borovinić Bojović je istakla da je nabavka i isporuka prvih pet od ukupno 50 hiljada vakcina Sputnjik V, koliko je planirano da stigne u Crnu Goru do kraja marta, kao i još 50 hiljada koje treba da budu dopremljene u našu zemlju do kraja drugog kvartala, rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Sa podgoričkog aerodroma
Sa podgoričkog aerodromafoto: Vlada Crne Gore

Ona je podsjetila da donacija 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara, kao i da su u toku pregovori za po 150.000 doza kineske vakcine Sinofarm i Fajzer vakcine, kao i 84.000 doza Astra Zeneke.

Borovinić Bojović juče je saopštila i da je plan da se u narednih nekoliko mjeseci vakciniše 300.000 građana, kako bi se stekao kolektivni imunitet. Iz Doma zdravlja Herceg Novi juče su saopštili da počinju sa prijavljivanjem za vakcinacije protiv koronavirusa.

“Prijave će stizati na ranije objavljeni broj telefona preko centrale 031/343-111 lokal 210 ili na direktan broj 031/580-570 u terminima od osam do 12 sati i od 14 do 18 časova”, piše u saopštenju.

Epidemiološka situacija u Beranama je pod kontrolom, a broj novooboljelih od koronavirusa je u padu, ocijenjeno je na sjednici Operativnog štaba za zaštitu i spasavanje.

Na sastanku je saopšteno da je Dom zdravlja Berane „Dr Nika Labović“ pripremio sve neophodne uslove, kao i posebne prostorije za početak vakcinacije.

Iz Opštine Berane su kazali da su inspekcijske službe i predstavnici Centra bezbjednosti poručili da će narednih dana kontrole biti dodatno pojačane.

Na novi koronavirus pozitivna je još 571 osoba, dok je od posljedica infekcije preminulo 11 pacijenata.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 231 novopozitivni, Nikšića 89, Herceg Novog 53, Bara 30, Budve 28, Ulcinja 26, Pljevalja 24, Cetinja 19, Tivta 17, Kotora 11, Berana i Bijelog Polja po deset, Danilovgrada sedam, Kolašina pet, Tuzi tri, Rožaja, Plava i Petnjice po dva i Andrijevice i Plužina po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno jedanaest smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (5), Nikšića (3), Budve (1), Cetinja (1) i Andrijevice (1), od kojih je najmlađi imao 32, a najstariji 90 godina“, piše u saopštenju.

Od početka epidemije koronavirusa u martu prošle godine zabilježeno je 74.183 slučaja zaraze koronavirusom. Do juče je vakcinisano 768 osoba.

Doktorska solidarnost: KCCG prihvata pacijente iz Dobrote

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović uvažila je molbu direktora Specijalne bolnice “Dobrota”, Petra Abramovića, da se na Klinici za psihijatriju KCCG privremeno smjesti sedam pacijenata iz Kotora.

Riječ je o mogućim kontaktima devet zaraženih u Dobroti. U Podgoricu stižu pacijenti koji se liječe na dobrovoljnoj osnovi i nijesu agresivni.

“Nakon što sam dobila saglasnost ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović, odobrila sam zahtjev za prijem. Preduzete su sve organizacione i epidemiološke mjere za prijem ovih pacijenata, kako bi se nastavio njihov psihijatrijski tretman, a da pri tome ne ugrozimo pacijente koji se već nalaze na liječenju u našoj ustanovi. Ovakva procedura u redovnim uslovima nije moguća imajući u vidu organizaciju psihijatrijske službe u zemlji, ali imajući u vidu složenost epidemiološke situacije, smatrajući da moramo biti solidarni, odobrila sam premještaj”, kazala je za “Vijesti” direktorica KCCG.

Ti pacijenti biće odmah testirani na kovid i pored činjenice da sada nijesu zaraženi, objasnila je direktorica Klinike za psihijatriju, dr Aleksandra Ražnatović.

“Pacijenti koji bi na bilo koji način prekršili protokol liječenje, odmah će biti ili vraćeni u Dobrotu ili otpušteni na dalje kućno liječenje”, kazala nam je Ražnatovićeva.

U isto vrijeme, kolegijalnost se očekuje i sa druge strane.

“Mi i dalje moramo imati mogućnost da teške pacijente, kada se ukaže medicinska potreba i prema indikacijama iz Urgentnog centra, usmjerimo ka Dobroti”, napomenula je Ražnatovićeva.

Da bi se oslobodio dodatni smještaj u Dobroti, iz te ustanove biće otpušteno 13 pacijenata koji se, takođe, liječe na dobrovoljnoj osnovi.

Preporučujemo za Vas