Još će se čekati na DUP Sadine

Savjet za reviziju planskih dokumenata dao negativno mišljenje na nacrt Detaljnog urbanističkog plana

3696 pregleda 3 komentar(a)
Lokacija Sadine, Foto: B.Vukićević
Lokacija Sadine, Foto: B.Vukićević

Nekoliko stotina vlasnika parcela na Sadinama u Podgorici čekaće još na urbanizaciju tog područja, jer je Savjet za reviziju planskih dokumenata dao negativno mišljenje na nacrt Detaljnog urbanističkog plana.

Savjet je Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja dostavio brojne primjedbe - između ostalog navode da pri formiranju planskih rješenja nisu uzete u obzir pojedinačne inicijative i predlozi korisnika prostora, a ističu da je neophodno doraditi plan i ispraviti brojne nedostatke.

Kako se navodi, odnos katastarskih parcela, vlasništva i formiranih urbanističkih parcela ne pruža siguran osnov za realizaciju planskih rješenja.

Vlasnici zemljišta na urbanizaciju čekaju preko dvadeset godina, a više puta su apelovali na nadležne da se usvoji Detaljni urbanistički plan, kako bi mogli da valorizuju svoju imovinu.

U pitanju je milion i 400 hiljada metara kvadratnih, a za koje postoji veliko interesovanje za gradnju.

Prema planu, na Sadinama bi trebalo da bude izgrađen grad sa 23.000 stanovnika.

Međunarodnim konkursom, koji je raspisan 2018. na toj lokaciji su predviđene zgrade od 12 do 17 spratova, urbani park sa trgom, razni drugi sadržaji.

Međutim, na planska rješenja brojne primjedbe su dale i crnogorske elektrodistributivne kompanije, a na tom području se nalazi distributivna mreža Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je prilikom obilaska Gornje Gorice početkom prošle godine istakao da je veliki broj ljudi sa toga područja iskazao interesovanje u pogledu usvajanja DUP-a za prostor Sadina.

“Budući da na tom prostoru imamo više stotina vlasnika od kojih je jedan značajan broj upravo iz Gornje Gorice, koristim priliku da one koji nisu informisani obavijestim da je Vlada donijela odluku o izradi DUP-a Sadine, tako da smo konačno krenuli u realizaciju finalne faze te vrlo važne priče, imajući u vidu da će organizacija toga prostora sigurno determinisati budući razvoj grada”, naveo je Vuković.

Na međunarodnom konkursu za idejno-arhitektonsko rješenje za Sadine, koje je raspisao Glavni grad sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, prva nagrada je pripala timu pod rukovodstvom doc. dr Svetlane Perović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Kako je saopšteno, pristiglo je 18 radova, a nagrađeno rješenje predstavlja avangardan, ali i realan prostorni koncept, a njegova realizacija će napraviti značajan doprinos budućem urbanom razvoju Podgorice.

Bonus video: