Epidemija i nemar građana izmjestili kontejnere

“Čistoća” privremeno povukla namjenske posude za biljni i kabasti otpad, “Vijestima” kazali da će ih ponovo postaviti 1. marta

4192 pregleda 0 komentar(a)
I biljni otpad mora biti propisno odložen, Foto: Čistoća Podgorica
I biljni otpad mora biti propisno odložen, Foto: Čistoća Podgorica

Velike kontejnere za odlaganje biljnog i kabastog otpada, koje je povukla nakon novogodišnjih praznika, podgorička “Čistoća” postaviće ponovo 1. marta.

To su “Vijestima” kazali iz tog komunalnog preduzeća, odgovarajući na pritužbe dijela građana da ovih dana, dok orezuju bašte, nemaju gdje da odlože biljni otpad, te da zbog nepropisnog odlaganja, kako su kazali, rizikuju da budu kažnjeni.

Podgorička “Čistoća” početkom maja prošle godine informisala je javnost da su na osnovu Odluke o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada, pripremili plan i dinamiku sakupljanja i pražnjenja posuda za biljni i kabasti otpad na teritoriji glavnog grada. Tada je određeno 39 lokacija, na kojima su u određenim danima i terminima postavljene posude-kontejneri zapremine 10 kubnih metara za odlaganje biljnog i kabastog otpada. Pražnjenje zelenih kontejnera, za biljni otpad, obavljano je od ponoći do 19 sati, a narandžastih, za kabasti otpad, od 19 do 23 sata.

Na pitanja “Vijesti” da li su i zbog čega povukli te velike kontejnere, iz “Čistoće” su kazali da je povlačenje uslovljeno epidemiološkom situacijom.

“U prethodnih skoro godinu dana, epidemiološka situacija u zemlji je uslovljavala i promjene dinamike rada, kao i nekih segmenata poslovanja ovog Društva, pa smo obavljanje određenih poslova prilagođavali terenskim zapažanjima, potrebama, ali i aktuelnim epidemiološkim mjerama. Tako smo, nakon novogodišnjih praznika, privremeno povukli i velike kontejnere namijenjene za odlaganje biljnog i kabastog otpada, imajući u vidu da se njihovo pražnjenje obavljalo u večernjim satima, a naša nova dinamika je podrazumijevala rad u dvije smjene”, kazali su iz “Čistoće”.

Dodaju i da su uočili da se kontejneri ne koriste namjenski.

“Jer su uglavnom korišćeni kao posude za komunalni otpad, a skoro na svim lokacijama otpad je rasipan oko istih. Ovo je bila i sugestija određenog broja građana, te smo procijenili da, do početka perioda orezivanja, kontejnere privremeno povučemo, ali očekujemo da već od 1. marta isti ponovo budu postavljani u skladu sa rasporedom. Nadamo se da će se nakon postavljanja kontejneri koristiti namjenski, imajući u vidu da se nalazimo u situaciji kada je nivo higijene jako važan”, rekli su iz tog gradskog komunalnog preduzeća.

Iz “Čistoće” su i ranije ukazivali da građani ne poštuju pravila namjenskog odlaganja, 2019. je u jednom takvom kontejneru naselju Gornja Gorica zapaljen otpad, iste godine u jedan od takvih kontejnera u naselju Zagorič, odložena je određena količina guma...

Iz “Čistoće” su podsjetili da građani pojedine vrste opasnog i neopasnog otpada mogu da odlože u neko od šest reciklažnih dvorišta ili u mobilnom reciklažnom dvorištu.

“Takođe, svi građani koji poštuju pravila upravljanja otpadom, imaju mogućnost odvojenog odlaganja otpada (‘suva’ i ‘mokra’ frakcija komunalnog otpada), a u onim djelovima grada gdje ovaj projekat još nije započet, građani imaju na raspolaganju dovoljan broj metalnih kontejnera namijenjenih za odlaganje komunalnog otpada”, rekli su iz “Čistoće”.

Bonus video: