Pogledajte projekat studenata - svjetleće životinje u šumi

Mladi umjetnici željeli da ukažu na velike ekološke probleme i neophodnost očuvanja životne sredine
135 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2017. 11:09h

Želeći da ukažu da očuvanje životne sredine, studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti dizajnirali su svjetleće životinje koje su postavljene kod jalovišta u Mojkovcu, u Nacionalnom parku Biogradska gora i na još nekoliko lokacija na sjeveru Crne Gore.

Kako je saopšteno sa FVU jalovište je izabrano kao jedna od najinspirativnijih lokacija.

"Upravo zbog činjenice da je donedavno ovaj prostor predstavljao jednu od najvećih ekoloških crnih rupa u Crnoj Gori, a zapravo predstavlja izuzetno atraktivno područje koje je, realizujući različite umjetničke intervencije, moguće dodatno učiniti još atraktivnijim i interesantnijim za posjetioce. Ova tema posebno dobija na značaju zbog aktuelne tranformacije ovog prostora u turističku zonu", navodi se u saopštenju.

Studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti ističu da je ideja bila da se akcenat stavi na životinje sa ovog područja poput medvjeda, vuka i lisice koje su za ovu priliku rađene od željeznih konstrukcija.

"Digitalno vrijeme u kojem živimo je diktiralo izbor led dioda, fluoroscentnih boja, novih tehnologija... kako bi se na što bolji način predstavio kontrast između prirodnih ljepota i kontaminacije koja prati savremeno, digitalno doba. Spajajući naizgled nespojivo, pozicionirajući geometrizovane osvijetljene instalacije u fantastičan prirodni ambijent, mladi umjetnici su željeli da ukažu na velike ekološke probleme i neophodnost očuvanja životne sredine".

Studenti su zajedno sa profesorima realuzovali i land art atrakciju slikanja na snijegu, islikavajući geometrijske oblike koji se mogu vidjeti iz vazduha.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta Multimedijalni studio koji realizuje Fakultet vizuelnih umjetnosti uz podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke.

Galerija

Bonus video: