zabranjena gradnja do donošenja novog

Mještani Tološa godinama čekaju izradu DUP-a

Stanovnici ovog naselja se žale da ne mogu da grade, jer je planska dokumentacija nevažeća

1970 pregleda 1 komentar(a)
Čeka se izrada mnogih planskih dokumenata: Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Čeka se izrada mnogih planskih dokumenata: Podgorica, Foto: Vesko Belojević

Mještani podgoričkog naselja Tološi ponovo su se požalili da još čekaju izradu planske dokumentacije za taj dio grada, kako bi mogli da grade.

Detaljni urbanistički plan “Tološi 2” i mnogo drugih, prestao je da važi 2017, kada ih je Ustavni sud proglasio nevažećim, pa je potrebno da se ponovo sprovodi čitava procedura za izradu, a taj posao je sada u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

“Stanovnici ovog naselja imaju problem, stari DUP je proglašen nevažećim i zabranjena je gradnja do donošenja novog, a izradu novog čekamo već duže od dvije godine. Lično, mi smo u velikom problemu, jer smo kupili plac sa namjerom da gradimo kuću, tada su nam rekli da će novi DUP biti ubrzo gotov”, kazala je Jelena Anđelić.

Međutim, kako je istakla, od tada je prošlo više od dvije godine, a njena porodica je prinuđena da plaća stanarinu mnogo duže od planiranog. “Kada kontaktiramo Ministarstvo uvijek je sličan odgovor - da je u procesu i da će biti”, navela je Anđelić.

Isti problem imaju građani i investitori mnogih drugih naselja u Podgorici, a na to su ukazivali i iz gradske administracije.

“Vijestima” su se ranije požalili mještani Tološa, koji žive u Ulici Milana Raičkovića, a koji takođe pripadaju navednom DUP-om.

Kako granica DUP-a prolazi sredinom sporne ulice, u praksi je situacija takva da mještani sa jedne strane ulice ne mogu da grade, a njihove komšije preko puta mogu.

Iz Ministarstva je “Vijestima” potvrđeno da je izrada DUP-a “Tološi 2” u toku, ali nisu mogli da navedu kada će biti završen.