Kuhinja tužio Opštinu Pljevlja: Traži odštetu zbog diskriminacije

Skupštinska DPS većina nije izabrala Kuhinju, ali je on postao član Savjeta nakon presude suda
125 pregleda 1 komentar(a)
Asim Kuhinja, Foto: Privatna arhiva
Asim Kuhinja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.12.2017. 16:48h

Član Savjeta Radio televizije Pljevlja Asim Kuhinja podnio je tužbu protiv Opštine Pljevlja, zbog navodne diskriminacije prilikom izbora članova tog tijela.

Pripremno ročište u Osnovnom sudu u Pljevljima zakazano je za 17. januar.

Kuhinja tužbom traži nadoknadu materijalne i nematerijalne štete koju će utvrditi vještak. Ugledni pljevaljski profesor tvrdi da je prilikom izbora članova Savjeta, u maju 2015. godine, bio diskriminisan po političkoj i vjerskoj osnovi, jer su odgovorni u lokalnoj samoupravi svjesno odbijali da ga izaberu, iako je ispunjavao sve potrebne uslove što je kasnije i potvrdio Upravni sud. Umjesto Kuhinje, skupštinska većina, koju predvodi DPS, u Savjet RTV Pljevlja izabrala je Vesnu Kastratović. Nakon tužbe Kuhinje, Upravni sud je kao nezakonitu poništio odluku pljevaljske Skupštine od 29. maja 2015. godine, a Kuhinja je tek 14 mjeseci kasnije izabran za člana Savjeta. Kuhinja kaže da ga je predložilo sedam ustanova obrazovanja, ali da uprkos tome nije prošao već je izabrana Kastratovićeva čiju su kandidaturu podržala dvje vaspitno-obrazovne ustanove.

“Sve je urađeno neregularno, jer sam navodno politički bio nepodoban“.

Upravni sud je utvrdio i da se da se u postupku koji je prethodio donošenju odluke o izboru čanova Savjeta nije vodilo računa o pravilima utvrđenim u Zakonu o elektronskim medijima i Odluci o organizovanju RTV Pljevlja. Kuhinja je ocijenio da bi neko u lokalnoj samoupravi trebalo da odgovara što se svjesno donose nezakonte odluke.

Bonus video: