Vojska u Podgorici i Nikšiću ukazuje na potrebu poštovanja mjera

Pripadnici Vojske građanima dijele zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju

55607 pregleda 82 reakcija 79 komentar(a)
Vojska na Trgu nezavisnosti, Foto: Savo Prelević
Vojska na Trgu nezavisnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2021. 14:50h

Vojska Crne Gore postavila je punktove na više lokacija u Podgorici i Nikšiću, u kojima je trenutno najviše aktivnih slučajeva koronavirusa.

Cilj je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, da se građani podsjete na poštovanje mjera i važnost pojedinačne odgovornosti u veoma značajnoj borbi za cijelo crnogorsko društvo. „Vojska u kontinuitetu daje svoj doprinos i ovom prilikom želi da uputi građane na značaj poštovanja mjera u trenutku kada imamo veliki broj zaraženih. VCG pokazala je da je uvijek uz svoje građane kada je najpotrebnije“, kazao je potporučnik Filip Rakonjac, oficir za odnose sa javnošću u Generalštabu VCG.

Pripadnici Vojske građanima dijele zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Punktovi su u Podgorici postavljeni na Trgu nezavisnosti, kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, na Starom aerodromu kod kružnog toka, u Siti kvartu i kod škole "Štampar Makarije" u Bloku pet, kao i u Nikšiću kod Doma revolucije, na šetalištu kod Muzičke škole, kod Dvorca kralja Nikole i kod Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Vojska je, kako ističu iz ministarstva, od početka pandemije aktivno uključena u borbu protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori, što je dio njene treće misije, a to je pružanje podrške civilnim institucijama i stanovništvu prilikom suprotstavljanja različitim vrstama izazova, rizika i prijetnji nevojne prirode.

„Vojska je od marta prošle godine uključena u čišćenje javnih površina, zdravstvenih i drugih javnih objekata, čuvala je karantine, dostavljala pomoć ugroženom stanovništvu, kao i obavljala medicinski transport. Naravno, naše ekipe su u kontinuitetu na terenu i baš danas dekontaminiraju zdravstvene ustanove u Nikšiću. Novina je da će u narednim danima punktovi Vojske biti raspoređeni i u Baru”, istakao je Rakonjac.

Pozvao je građane da poštuju mjere, nose maske i drže distancu, "jer čuvajući sebe čuvamo i druge."

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici prisutna su i vozila Uprave policije i Komunalne policije, iz kojih se građanima putem razglasa sugeriše da nose maske.

Vlada je najavila da će u cilju pojačane kontrole sprovođenja protivepidemijskih mjera biti formirana tri tima.

Prvi tim sačinjavaće pripadnici Uprave policije koji će kontrolisati primjenu mjera na javnim površinama i na otvorenom, kao što su nošenje maske i održavanje distance.

Drugi tim će činiti predstavnici Uprave za inspekcije poslove i UP, koji će kontrolisati poštovanje mjera u zatvorenom - u javnim ustanovama, privrednim subjektima...

"Posebna pažnja biće posvećena kontroli unutrašnjih prostora u kojima poslovne aktivnosti obavljaju privredni subjekti", istakao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović, kazavši da će u slučaju nepoštovanja mjera ići sa "najtežim oblicima kažnjavanja".

Treći tim biće sačinjen od pripadnika Vojske, za pomoć drugim institucijama.

Bonus video: