Krivokapić zahvalio Kini na doniranim vakcinama

Premijer je istakao da građani Crne Gore veoma cijene prijateljstvo koje Kina, kako je kazao, činom uručenja ove pomoći samo potvrđuje

5626 pregleda 9 komentar(a)
Liu Đin i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Liu Đin i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastao se danas sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Liu Đinom i tom prilikom u ime Vlade i građana uputio zahvalnost kineskoj vladi, premijeru i građanima te zemlje zbog donacije 30.000 vakcina kompanije "Sinofarm" protiv Kovida-19.

Premijer je istakao da građani Crne Gore veoma cijene prijateljstvo koje Kina, kako je kazao, činom uručenja ove pomoći samo potvrđuje.

„Crna Gora je u delikatnoj situaciji jer je crnogorski zdravstveni sistem doveden do krajnjih granica izdržljivosti. Vakcine predstavljaju nadu da će Crna Gora izdržati pred svim izazovima koje je uslovila pandemija COVID-19. Zato ova donacija ima još veću vrijednost“, rekao je Krivokapić.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao divljenje u odnosu na uspjehe koje je Kina postigla u borbi protiv pandemije.

“Kina je svima poslala jasnu poruku da moramo da naučimo da živimo sa COVID-om. Nadam se da će građanska disciplina, dosljedno poštovanje mjera u kombinaciji sa vakcinisanjem, doprinijeti da se crnogorski zdravstveni sistem održi, a da se ekonomija ne uruši. Mobilisaćemo sve raspoložive zdravstvene kapacitete, jer je ovo bitka za svakog čovjeka“, izjavio je premijer Krivokapić.

Ambasador Liu Đin je iskazao zadovoljstvo što može da doprinese prijateljskim odnosima dvije zemlje.

„Vakcine simbolično predstavljaju dobre želje i dobre namjere koje Kina njeguje prema Crnoj Gori i njenim građanima“, rekao je Liu Đin.

Ambasador je, dodaju iz Vlade, istakao da je Kina spremna da osnaži pomoć kada je Crna Gora u pitanju i da je sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović već razgovarao o načinu kako da se sljedeća „Sinofarmova“ isporuka realizuje što prije.

Kazao je da očekuju da će do ljeta više od 50 odsto građana Kine biti vakcinisano, te da je borba protiv pandemije zajednički problem čovječanstava. Ambasador je podsjetio da je Kina isporučila vakcine u više od 70 država i da aktivno učestvuje u pregovorima sa više desetina zemalja.

Bonus video: