U Nikšiću počeo projekat "Muzej u koferu"

Iako je Dvorac kralja Nikole u Nikšiću zatvoren, pronađen novi oblik prezentovanja sadržaja najmlađima

8606 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Epidemija koronavirusa i rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole u Nikšiću zatvorila su vrata muzeja, pa je JU Muzeji i galerije Nikšić odlučila je da u saradnji sa JPU "Dragan Kovačević" realizuje projekat "Muzej u koferu" i tako nikšićkim predškolcima, ali i malo mlađim mališanima, omogući da i dalje budu dio muzejske priče.

Kustosi muzeja će kroz različite edukativne radionice upoznati najmlađe sugrađane, prema riječima Jelene Đukanović, direktorice Muzeja i galerija, sa prošlošću, tradicijom, kulturnom baštinom.

"Prva radionica, kojom smo i krenuli sa realizacijom projekta, se zove ‘Kako se živjelo nekad’. Planiramo da sa našim muzejom u koferu obiđemo sve gradske i prigradske vrtiće i da naš kustos Marina Korać objasni djeci kako se nekad živjelo na primjeru makete kućice koju smo za ovu priliku napravili", kazala je Đukanović.

Prema njenim riječima, tokom radionica mališani će se upoznati i sa vunom i njenim bojenjem prirodnim bojama, imaće priliku i da sami zamijese hljeb, ali i da saznaju nešto o modi iz vremena njihovih baka i djedova.

"Mi kao muzej, i grad takođe, imamo obavezu da u ovim teškim vremenima, gdje smo svi zbog pandemije pod pritiskom, da djeci na neki način uljepšamo dane i da ih zabavimo, a naravno i da nešto nauče", kazala je direktorica Muzeja i galerija koje je, sa vaspitačicom Stanom Medojević, osmislila projekat.

V.d. direktora JPU "Dragan Kovačević" Ana Pejović kazala je da će nakon radionica biti organizovan kviz i na taj način će provjeriti koliko su mališani naučili.

"Nakon edukativnog dijela, biće organizovane likovne radionice, a djeca će crtežima pokazati šta je to ostavilo najveći utisak na njih", kazala je Pejović. Projekat je namijenjen predškolcima, ali i djeci iz starije i srednje grupe, tako da će “Muzej u koferu” stići do preko 500 mališana, jer njihov broj varira zbog trenutne epidemiološke situacije.

"Plan je da prikupimo sve likovne radove koji nastanu tokom radionica i da napravimo veliku izložbu u maju, kada ćemo obilježiti tri praznika - Međunarodni dan muzeja, Dan ustanove ‘Dragan Kovačević’ i Dan nezavisnosti", kazala je Đukanović.

Završna manifestacija biće ujedno i ispraćaj predškolaca

Bonus video: