Teška epidemiološka situacija u Ulcinju: Kovid ušao u škole, zaraženi i učenici i nastavnici

"Broj pregleda, urađenih testova, labaratorijskih analiza i ostalih medicinskih usluga je enormno skočio, on prelazi do 250 usluga, koje se pruzaju kovid pacijentima"

13377 pregleda 337 reakcija 8 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Posljednjih dana u Ulcinju je kulminirala izuzetno teška i složena epidemiološka situacija u Ulcinju, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Opštine Ulcinj i Odjeljenja bezbjednosti (OB) Ulcinj.

Kako je saopšteno u zajedničkom obraćanju potpredsjednice opštine Hatidže Đoni, potpredsjednika Astrita Hodže, rukovodioca Koordinacionog tijela u OB Ulcinj Alekse Kočovića i načelnika Komunalne policije Milazima Mustafe, ono što najviše zabrinjava je ulazak kovida u obrazovne institucije, počev od predškolskih pa do srednje škole.

"Nažalost, kovidom su zaraženi i učenici i nastavnici. Isto tako, ova situacija je napravila težak udar i na naš zdravstveni sistem, kako na Dom zdravlja u Ulcinju, tako i na regionalnu Kovid bolnicu u Baru. Broj pregleda, urađenih testova, labaratorijskih analiza i ostalih medicinskih usluga je enormno skočio, on prelazi do 250 usluga, koje se pruzaju kovid pacijentima. U kovid bolnici u Baru, skoro da nema vise upražnjenih mjesta, tom u prilog govori činjenica da se primaju i hospitalizuju bolesnici sa najtežom kliničkom slikom", ističe se u zajedničkom obraćanju.

Navodi se da svi trebaju biti svjesni činjenice da se u ovim institucijama daju nadljudski napori da se pacijenti opskrbe.

"Međutim, trebamo biti svjesni da sve ima svoje granice, a 40 inficiranih danima, govori da su te granice prevaziđene. Nažalost, Ulcinj je danas opština sa najvišim inficiranih po glavi stanovnika. Tome svjedočimo svi, jer svakog dana imamo veoma visoke brojke novoinficiranih osoba. Sve ovo je rezultiralo zatvaranjem opštine Ulcinj. Od juče, sem prehrambenih, zdravstvenih ustanova, apoteka i benzinskih pumpi, praktično ništa drugo ne radi. Međutim, ove pojačane mjere nijesu uvedene radi kažnjavanja, jer smo svi svijesni činjenice da je ekonomija i finansijska sigurnost svima značajna. Isto tako, svijesni smo da će ovo zatvaranje biti veliki udar po našu ekonomiju. Međutim, iznad svega su zdravlje i životi građana. Ono što mi u ovom trenutku tražimo od Vas, naših sugrađana, je da u ovim teškim danima koji su pred nama budemo partneri", poručuje se u zajedničkom obraćanju.

Traže da sve ove mjere u potpunosti budu prihvaćene i u potpunosti poštovane, dok su juče po Odluci Vlade Crne Gore, formirani koordinacioni timovi, za inspekcijske poslove, kojim će rukovoditi komandir SP Ulcinj, a čine ga sem policajaca inspektori Uprave za IP, komunalni policajci I lokalni turisticki inspektori.

"Novoformirani koordinacioni timovi u opštini će nadzirati svaki dio grada, danonoćno. Naša namjera nije da budemo represivni i ubjeđena sam da kazne neće biti razlog da mjere budu poštovane. Mjere moraju biti poštovane zbog vas, zbog nas, zbog naših najbližih, zbog predstojeće sezone i zbog, nadam se, što bržeg izlaska iz ove situacije", zaključuje se u zajedničkom obraćanju.

Bonus video: