Mitrović startovao sa dozvolama za hotele

Mitrović je stavio potpis na rješenje jer je predloženim idejnim rješenjem, lamela manje spratnost i zauzetosti terena od one koja je dozvoljena Detaljnim urbanističkim planom “Bečići“

10557 pregleda 6 komentar(a)
Projektovani izgled hotela u Bečićima, Foto: Printscreen
Projektovani izgled hotela u Bečićima, Foto: Printscreen

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović dao je saglanost na idejno rješenje rekonstrukcije bečićkog hotela “Montenegro“, kojim je predviđena izgradnja lamele 4 i pratećeg tehničkog objekta sa dvije prostorije.

Time je hotelskoj kompniji “Montenegro stars hotels group“ koja gazduje hotelom “Montenegro” omogućeno da izgradnjom nove, petospratne lamele nedaleko od Bečićke plaže, dobije novih 24 apartmana i 24 soba i poveća kapacitet svog hotela. “Montenegro stars“ vlasnik je i susjednog hotela “Splendid“ u Bečićima, kao i gradskog hotela “Blue star“.

Mitrović je stavio potpis na rješenje jer je predloženim idejnim rješenjem, lamela manje spratnost i zauzetosti terena od one koja je dozvoljena Detaljnim urbanističkim planom “Bečići“.

“Na osnovu uvida u dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da je predloženo izmijenjeno idejno rješenje u skladu sa smjernicama arhitektonsko oblikovanja i materijalizacijom objekta. Takođe, da je u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima - indeksom izgrađenosti 1,46 (planom propisan 4,5), indeks zauzetosti 0,38 (planom propisan 0,6) spratnost objekta prizemlje i pet spratova (planom preporučena prizemlje i sedam spratova), a bruto površina svih etaža 18.026 kvadrata“, piše u rješenju u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Kako se obrazlaže, postojeći hotel “Montenegro“ ima ukupno 172 smještajne jedinice, od čega 168 dvokrevetnih soba i četiri apartmana, ukupno 344 ležaja. Postojeći hotel sastoji se iz tri lamele - lamele 1 južne, lamele 2 centralne i lamele 3 sjeverne, čija je spratnost prizemlje, međusprat i četiri sprata. “Lamele su različitih gabarita. Pored sadržaja koji su vezani za smeštaj, postoje i prateći sadržaji u koje spadaju recepcija, lobi, kafe, restoran sa kuhinjom, poslastičarnica, servisne prostorije, mlječni restoran... U dograđenoj lameli se povećavaju smještajni kapaciteti sa 24 nove sobe i 24 apartmana, ukupno 96 kreveta. Pratećih sadržaja, osim komunikacija, hotelskih ostava i tehničkih prostorija neće biti u novoj, dograđenoj lameli“, piše u rješenju. Od kada je sjeo u fotelju prvog čovjeka crnogorskog urbanizma, to je drugi potpis Mitrovića kojim je aminovao gradnju novih hotelskih kapaciteta na budvanskoj rivijeri.

Krajem januara Mitrović je dao je zeleno svjetlo za gradnju luksuznog turističkog rizorta “Smokva bay“ na lokalitetu Smokvica nadomak Reževića. Mitrović je tada dao saglasnost na idejno rješenje budućeg turističkog naselja sa hotelom sa pet zvjezdica na Smokvici koje je glavnom državnom arhitekti dostavio konzoricijum kompanija V.A.S. Invest, Boticelli Land Development i Ava Development, iza kojih stoji rusko-izraelski kapital, a koje namjeravaju da u taj projekat ulože 260 miliona eura. Investitori namjeravaju da grade luksuzno turističko naselje - hotele sa 5 zvjezdica sa vilama i depadansima.

Poništeno rješenje budvanskog glavnog arhitekte

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poništilo je rješenje v. d. glavnog gradskog arhitekte Budve Vladana Stevovića koji je odbio da da saglasnost na idejno rješenje budvanskoj kompaniji “Exclusive mobile“. Resor na čijem je čelu Mitrović, vratio je službi glavnog gradskog arhitekte na ponovno odlučivanje. Stevović je krajem decembra prošle godine odbio da izda saglasnost, na šta su iz “Exclusive mobile“ uložili žalbu. U žalbi su naveli da su izmijenili idejno rješenje i uskladili ga sa primjedbama glavnog arhitekte Budve, a osporili su i da nijesu odstavili kompletnu dokumentaciju. Ministarstvo je utvrdilo propuste u rješenju budvanskog arhitekte i vratilo na ponovno odlučivanje.

Idejnim rješenjem, projektovano je da se na parceli u okviru Detaljnog urbanističkog plana “Vrijesno-Kamenovo“ gradi apartmanski objekta ukupne površine sa podrumom 807 kvadrata, čija bi spratnost bila podrum, suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje.

Bonus video: