Prodavci cvijeća najavili Osmi mart

Žene međunarodni praznik dočekuju podređene i suočene sa nasiljem

7122 pregleda 60 reakcija 1 komentar(a)
Ulična prodaja na više mjesta u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ulična prodaja na više mjesta u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Uprkos tome što je neradni dan i na snazi su mjere protiv koronavirusa, na brojnim lokacijama u Podgorici građani su juče kupovali ruže i ostalo cvijeće uoči Međunarodnog dana žena.

Osmi mart, koji se u svijetu zvanično obilježava od 1975. godine, žene u Crnoj Gori i 2021. dočekuju sa starim problemima.

Ulična prodaja cvijeća, Podgorica
foto: Savo Prelević

Nasilje nad ženama i dalje predstavlja jedan od najučestalijih vidova kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, ocijenila je ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je povodom 8. marta, kazala da je taj dan prilika da se svi u Crnoj Gori udružimo i podignemo glas za jednaka prava žena.

Popa je rekla da EU u Crnoj Gori radi s aktivistkinjama i aktivistima za ženska prava, javnim vlastima i političarima kako bi se spriječilo rodno zasnovano nasilje i stvorile jednake socijalne, ekonomske i političke šanse za djevojčice i žene širom zemlje.

Popa
Popafoto: Delegacija EU u CG

“Nasilje je najgori oblik nepravde, s kojim se brojne žene i djevojčice suočavaju i danas. Nažalost, nasilje nad ženama i dalje predstavlja jedan od najučestalijih vidova kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori”, upozorila je Popa.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković ocijenio je da žene i dalje imaju podređenu ulogu u društvu i poručio da njihov ekonomski položaj mora biti znatno poboljšan, što mora pratiti i odgovarajuća socijalna politika.

Bjeković
Bjekovićfoto: Savo Prelević

On je agenciji Mina saopštio i da je institucija Zaštitnika prošle godine u radu imala 296 predmeta u kojima su žene prijavile povrede prava.

Bonus video: