Đukanović: Pandemija je dodatno istakla nejednakost žena i pojačala njihovu ranjivost

"Vjerujem da ćemo kao država, kroz djelotvorne institucije i odgovornog pojedinca, kulturološku emancipaciju i obrazovanje uspijevati da pratimo korake savremenog građanskog društva ka punoj afirmaciji rodne ravnopravnosti i dostignemo standarde koji će omogućiti stvarnu jednakost žena i djevojčica"

6946 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Međunarodni dan žena dočekujemo u uslovima pandemije koja je dodatno istakla nejednakost žena i pojačala njihovu ranjivost u gotovo svim oblastima života, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

"Istovremeno, o pitanjima i neophodnosti dostizanja rodne ravnopravnosti, položaju i ulozi žena nikada se nije više govorilo u Crnoj Gori nego danas. Uprkos tome, podaci i u Crnoj Gori i svijetu upozoravaju na ozbiljan trend pada ključnih pokazatelja i parametara rodne ravnopravnosti na ekonomskom, socijalnom i političkom planu", napisao je Đukanović na Tviteru.

On je dodao da je osim strateški važnog evropskog puta, pred Crnom Gorom jedan dodatno važniji put rodne ravnopravnosti.

"Vjerujem da ćemo kao država, kroz djelotvorne institucije i odgovornog pojedinca, kulturološku emancipaciju i obrazovanje uspijevati da pratimo korake savremenog građanskog društva ka punoj afirmaciji rodne ravnopravnosti i dostignemo standarde koji će omogućiti stvarnu jednakost žena i djevojčica", napisao je Đukanović na Tviteru.

Bonus video: