Savjet MZ Crljenica traži reakciju SO Pljevlja: Ne oporezujte zemljište iznad 1.000 metara

Većina zemljišta u toj mjesnoj zajednici je iznad 1.000 metara
297 pregleda 0 komentar(a)
selo Bobovo, Foto: Goran Malidžan
selo Bobovo, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.12.2017. 16:44h

Savjet Mjesne zajednice Crljenice uputio je predlog Skupštini opštine Pljevlja da ukine porez vlasnicima zemljišta koje se nalazi iznad hiljadu metara nadmorske visine.

“S obzirom da je Ustavni sud donio odluku kojom se tvrdi da odredba člana 36 tačka 8 Zakona o porezu na dohodak građana prestaje da važi 24. oktobra 2000. godine, uputili smo predlog Skupštini da ukine porez”, kazao je predsjednik Savjeta MZ Darko Gačević.

On je rekao da su inicijativu pokrenuli jer je većina zemljišta u MZ Crljenice na nadmorskoj visini od više od hiljadu metara.

Gačević ističe da je potrebno da lokalna uprava donese odluku kako se ubuduće porez ne bi naplaćivao protivno Ustavu.

Pojašnjava i da je osporenom odredbom Zakona propisano da se porez na dohodak ne plaća na katastarski prihod od poljoprivrede na zemljište u katastarskoj opštini kod koje se 70 odsto površine nalazi na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara.

“Osporenom odredbom Zakona je propisano da se obveznik poreza na katastarski prihod od poljoprivrede oslobađa plaćanja tog poreza, i to tako što je utvrđeno da vlasnici zemljišta u katastarskoj opštini koju 70 odsto njene površine čini zemljište na nadmorskoj visini preko 1.000 metara ne plaćaju porez na dohodak građana na katastarski prihod od poljoprivrede...”, navodi se u inicijativi MZ Crljevnice.

Bonus video: