Sistem UN u CG: Mizoginija i govor mržnje prema ženama su neprihvatljivi

"Međunarodni dan žena je prilika da se obilježi napredak koji je čovječanstvo postiglo na dugom putu ka ostvarivanju pune jednakosti između muškaraca i žena, dječaka i djevojčica"

2066 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: UN Crna Gora
Ilustracija, Foto: UN Crna Gora

Mizoginija i govor mržnje prema ženama su neprihvatljivi, poruka je sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori povodom 8. marta Međunarodnog dana žena 2021.

"Međunarodni dan žena je prilika da se obilježi napredak koji je čovječanstvo postiglo na dugom putu ka ostvarivanju pune jednakosti između muškaraca i žena, dječaka i djevojčica. Nezamjenjivi doprinos žena društvu i dalje se dovodi u pitanje, što ne bi smio biti slučaj. Kako je navedeno u nedavno objavljenom izvještaju UNDP, neplaćeni kućni rad i obaveze koje žene u Crnoj Gori imaju u vezi sa brigom o porodici, dostigao je projektovanu novčanu vrijednost od 122 miliona eura u prva tri mjeseca pandemije kovida 19 tokom 2020. godine. Istovremeno, gotovo polovina žena suočava se s kršenjem njihovih prava tokom rada, zaposlenja ili prestanka radnog odnosa. Ovo predstavlja samo vrh ledenog brijega", ističe sa u poruci koju u ime sistema UN u Crnoj Gori potpisuje rezidentni koordinator UN Piter Lundberg.

Dodaje se da smo uprkos obilju dokaza o ključnom doprinosu žena i djevojaka društvu, svjedoci zabrinjavajućeg trenda da se žene i djevojke u Crnoj Gori suočavaju sa mizoginim stavovima, govorom mržnje, seksističkim jezikom, nasiljem i drugim oblicima netolerancije i diskriminacije.

"To je vidljivo u javnoj sferi i medijima, a naročito u diskursu društvenih mreža. Čini se da su žene postale instrument suprotstavljenih stavova i političkih programa u javnoj debati, što je veoma zabrinjavajuća situacija koja u rizik dovodi rezultate višegodišnjeg sporog, ali kontinuiranog napretka u podizanju svijesti o važnosti zaštite i odbrane univerzalnih vrijednosti jednakosti i dostojanstva za sve. Sve to se događa u kontekstu pandemije kovida 19 koja je sama po sebi pogoršala duboke nejednakosti i dovela do epidemije različitih oblika nasilja nad ženama koja se odvija paralelno sa zdravstvenom. Rastućem trendu nasilja izložene su žene i djevojke u svim sferama života – bilo da su mlađe ili starije, zaposlene ili nezaposlene, političarke, žene sa invaliditetom, aktivistkinje i studentkinje", piše u poruci.

Navodi se i da kada je riječ o ženama u politici, nedavno istraživanje pokazalo je da su devet od deset njih diskriminisane samo zato što su žene, dok je sedam od deset doživjelo neku vrstu nasilja u Crnoj Gori.

"Ujedinjene nacije imaju jasan stav prema mizoginiji i govoru mržnje prema ženama. Jednostavno – to je neprihvatljivo. Iako sloboda izražavanja, u skladu s međunarodnim instrumentima koji regulišu oblast ljudskih prava, predstavlja nesporno pravo, ono podrazumijeva posebne obaveze i odgovornosti – svi smo u obavezi da poštujemo prava i ugled drugih i zaštitimo one čija su prava povrijeđena. Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva nadležne organe da istraže i na odgovornost pozovu sve počinioce djela mizoginije, diskriminacije i govora mržnje prema ženama i djevojkama. UN pozivaju na povećanu individualnu odgovornost i skreću pažnju na posebnu ulogu javnih ličnosti koje daju primjer drugima, ali i na ulogu medija u osiguravanju nulte tolerancije prema mizoginiji i govoru mržnje. Na svima nama je da zaustavimo ovaj trend pozivanjem na odgovornost onih koji prelaze granice", ističe se u poruci.

Navodi se i da borba za ravnopravnost muškaraca i žena traje već dugo.

"Iako ostaje mnogo toga što tek treba da bude urađeno, ne smijemo dozvoliti da se preokrene tok ključnih uspjeha ostvarenih do sada. Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori pridružuje se pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da se „promijeni način razmišljanja, podigne svijest javnosti i osudi sistemska pristrasnost“. Kao što je generalni sekretar istakao – "Svijet ima priliku da iza sebe ostavi generacije duboko ukorijenjene i sistemske diskriminacije. Vrijeme je za stvaranje budućnosti u kojoj će svi biti jednaki"", zaključuje se u poruci.

Bonus video: