Ministarstvo podnosi krivičnu prijavu protiv Čirgića i učesnika skupa

Iz Ministarstva su napomenuli da su, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uredno izmirili zarade zaposlenima na tom fakultetu i da dekan FCJK svjesno obmanjuje javnost

30280 pregleda 1378 reakcija 43 komentar(a)
Ministarka Vesna Bratić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ministarka Vesna Bratić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta podnijeće krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnana Čirgića i drugih okupljenih ispred bivšeg Ministarstva kulture, u cilju utvrđivanja njihove odgovornosti.

FCJK organizovao je danas skup akademskog i neakademskog osoblja ispred Ministarstva u znak protesta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza prema toj visokoškolskoj ustanovi

Iz Ministarstva su osudili današnji incident, na, kako su naveli, nenajavljenom skupu u organizaciji FCJK.

“Grupa osoba predvođena Čirgićem izvršila je upad u prostorije resora za kulturu na Cetinju sa namjerom da izazovu incidente. Okupljeni su, uz pjevanje skarednih pjesama i neprimjereno skandiranje zasuli kamenicama ovu instituciju, vrijeđajući i zastrašujući zaposlene, uz očigledno nepoštovanje epidemioloških mjera”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je, nakon verbalnog napada, uslijedio protivpravni upad u prostorije Ministarstva, ustanovu koja ima status kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

“Ovakvo ponašanje nedostojno akademske zajednice necivilizacijski je čin i predstavlja neprimjeren napad na državne institucije”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da su, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uredno izmirili zarade zaposlenima na tom fakultetu i da dekan FCJK svjesno obmanjuje javnost iznoseći neistine na račun Ministarstva, pritom tvrdeći da se planira ukidanje tog fakulteta.

“Povodom današnjih dešavanja, Ministarstvo će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv izgrednika Čirgića i drugih okupljenih osoba u cilju utvrđivanja njihove odgovornosti”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: