Rumunski ambasador ponudio pomoć u vidu donacije vakcina

Ministarka Borovinić Bojović je zahvalila rumunskom ambasadoru i konzulu na ponuđenoj pomoći i izrazila zadovoljstvo zbog iskazane solidarnosti u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa teškom epidemijom

8610 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu poručio je tokom sastanka sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović da je, preko rumunske vlade, odnosno ministarstva zdravlja, spreman da obezbijedi Crnoj Gori donaciju određenog broja vakcina protiv Kovida-19.

Borovinić Bojović, Ardeleanu i konzul Radu Gorincioi su, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, ocijenili da će Rumunija i Crna Gora tradicionalno dobre međudržavne odnose u narednom periodu dodatno unaprijediti kroz intenzivniju saradnju i pružanje pomoći i podrške, posebno u kriznim situacijama, kakva je pandemija izazvana koronavirusom.

Ardeleanu je prezentovao na koji način funkcioniše zdravstveni sistem u Rumuniji i kako je organizovan u doba pandemije izazvane koronavirusom, ističući značaj primarne zdravstvene zaštite u prevenciji, liječenju i zbrinjavanju pacijenata.

Borovinić Bojović je zahvalila rumunskom ambasadoru i konzulu na ponuđenoj pomoći i izrazila zadovoljstvo zbog iskazane solidarnosti u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa teškom epidemijom. Kazala je da je prioritet Ministarstva zdravlja upravo osnaživanje primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, kako bi se amortizovao pritisak na bolnice i posebno na Klinički centar Crne Gore, koji je jedina zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa u Crnoj Gori.

Sastanku je prisustvovala i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović, koja je rekla da SZO pruža apsolutnu podršku Ministarstvu zdravlja u realizaciji aktivnosti usmjerenih na jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, u cilju što efikasnijeg odgovora u borbi protiv koronavirusa. To, prema njenim riječima, prije svega podrazumijeva jačanje svih segmenata, što podrazumijeva i ključne bazične servise za prevenciju i kontrolu infekcije, kao i cjelokupnu borbu protiv virusa.

Rumunskoj degelaciji prezentovana je i digitalna platforma za upravljanje podacima koji se generišu kroz klinički menadžment, kao veoma važan elektronski servis u vremenu pandemije, kao i projekat telemedicine, koji će se dodatno unaprijediti, kako bi se proširila njegova primjena na sve medicinske grane, dodaju iz ministarstva.

Na sastanku je ocijenjeno da je razmjena znanja i iskustava među ljekarima i medicinskim osobljem dvije zemlje jako značajna i da će u narednom periodu biti konkretizovana.

Sastanku je prisustvovalo i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

Bonus video: