Ključ za škole, parkove, tržne centre...

Iz Instituta za javno zdravlje, ali ni iz Ministarstva zdravlja, juče “Vijestima” nijesu odgovorili zbog čega za ulazak iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Kosova nijesu potrebni testovi. Nove, pooštrene mjere saopštene bez prisustva medija

13134 pregleda 15 komentar(a)
Kontrola poštovanja mjera u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Kontrola poštovanja mjera u Podgorici, Foto: Savo Prelević

U Podgorici, Nikšiću, Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Cetinju, Kotoru, Plužinama i Pljevljima, gdje je 14-dnevna incidenca na 100.000 veća od 800, u narednih nedjelju dana nastava u javnim i privatnim školama biće organizovana onlajn, biće zatvoreni tržni centri, štandovi, kladionice, kockarnice, parkovi i igrališta, zabranjen je rad fitnes centara, teretana, ugostiteljskih objekata, restorana... osim dostave. Od petka, u tim opštinama neće raditi ni vrtići.

Nove mjere juče su predstavljene tokom obraćanja javnosti, na koje novinari nijesu bili pozvani. Tako su redakcije ostale uskraćene za mnoga pitanja, od kojih su neka bitna kako bi građani bolje razumjeli nove mjere i na pravi način ih se pridržavali.

Od danas, na snazi je i zabrana izlaska sa teritorije 11 opština sa 14-dnevnom incidencom na 100.000 većom od 800. Kretanje je dozvoljeno uz ranije definisane izuzetke i odgovarajuće potvrde.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je juče da će tokom prekida rada škola i vrtića za jednog od roditelja, odnosno staratelja ili hranitelja djeteta do 11 godina ili djeteta sa smetnjama u razvoju, biti obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo.

Od danas, narednih sedam dana, za ulazak u Crnu Goru neophodno je priložiti negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, pozitivan serološki nalaz na antitijela, koji nije stariji od mjesec, ili dokaz o vakcinaciji. Te vrste testova nijesu potrebne za ulazak iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Albanije.

Iz Instituta za javno zdravlje, ali ni iz Ministarstva zdravlja, juče “Vijestima” nijesu odgovorili zbog čega za ulazak iz ove četiri države nijesu potrebni testovi.

Mediji će biti u obavezi da i za goste u emisijama obezbijede nošenje maski. Jedino popuštanje, u odnosu na do juče važeće naredbe, je da se radno vrijeme, gdje je rad dozvoljen, sa 18 produžava na 20 sati.

Iz Ministarstva zdravlja juče su kazali da su bolnički kapaciteti povećani na teritoriji cijele države, a trenutna popunjenost u odnosu na nove kapacitete iznosi 67 odsto.

“Angažovali smo za radni odnos preko 230 sestara sa biroa rada i pet ljekara, koji će biti uključeni u proces vakcinacije”, kazala je ministarka Jelena Borovinić Bojović, uz poziv građanima da se vakcinišu.

“Vakcinacija je potpuno bezbjedna”, rekla je ona.

Prema podacima sa vebsajta covidodgovor.me, do sada je protiv kovida-19 vakcinisano 3.062 građana.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da nije lako obratiti se sa te pozicije.

“Jer znam da smo u prethodnom periodu svi postupali selektivno”, kazao je on. Poručio je da će resor na čijem je čelu i Uprava policije “primarno djelovati preventivno”, a da će u krajnjem preduzeti i represivne mjere.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, međutim, već od danas najavljuje oštrije sankcije za svako nepoštovanje naredbi protiv širenja koronavirusa. Kazao je da podaci sa terena pokazuju da u protekloj sedmici mjere nisu poštovane.

“Inspektori Uprave za inspekcijske poslove i pripadnici UP izvršili su 6.430 kontrola, izdata su 43 prekršajna naloga, u vrijednosti 43 hiljade eura.

Pripadnici UP upozorili su 14.817 lica, podnijeli 32 krivične prijave, a slobode lišili 11 osoba. Zajednički zaključak svih timova je da je stepen nepoštovanja mjera zabrinjavajući. Timovi su do sada u najvećoj mjeri djelovali preventivno... pošto je situacija zabrinjavajuća, od danas, djelovaće na mnogo oštriji način, biće sankcionisano svako nepoštovanje mjera, posebno zabrana izlaska iz mjesta stanovanja nakon 21 do pet sati, kaoi svako nenošenje maski na otvorenom i zatvorenom”, rekao je Odović.

Kazao je i da će protiv svih državnih službenika i namještenika koji ne budu poštovali važeće naredbe, biti vođeni odgovarajući disciplinski postupci.

“Držimo distancu, nosimo maske, ne okupljajmo se, to nam je posljednja nada, jer od svih nas zavisi, opstanak privrede i životi”, poručio je on. Iz kotorske Opštine juče su najavili da će svi lokalni funkcioneri u tom gradu koji se budu neodgovorno ponašali i kršili mjere “momentalno dobiti otkaz”.

MVP: Zdravstveni sistem nije pred pucanjem

U pismu koje je EU partnerima upućeno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), nije navedeno da je zdravstveni sistem “pred pucanjem”, već da Vlada uvodi strože mjere, kako bi se izbjegao kolaps sistema, saopštili su juče iz resora na čijem je čelu Đorđe Radulović.

“Pismo partnerima motivisano je potrebom da stvorimo pretpostavke za brzo reagovanje zdravstvenog sistema ukoliko situacija to bude zahtijevala”, piše u saopštenju.

Pojedini podgorički mediji juče su objavili da je Radulović šefovima diplomatija EU i NATO-a 4. marta uputio pismo, u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, jer je “zdravstveni sistem pred pucanjem”.

Još 654 novoinficirana i osam smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19

Analizom 2.279 uzoraka, do juče su potvrđena 654 nova slučaja infekcije koronavirusom. Institutu za javno zdravlje prijavljeno je i osam smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19.

Novi slučajevi infekcije registrovani su u Podgorici - 204, Nikšiću 145, Baru 43, Ulcinju 41, Cetinju 30, Herceg Novom i Bijelom Polju po 29, Kotoru 26, Pljevljima 21, Danilovgradu 16, Beranama 14, Budvi i Plužinama po deset, Rožajama i Tuzima po osam, Tivtu šest, Plavu i Kolašinu po četiri, Mojkovcu tri, te po jedan novi slučaj u Andrijevici, Petnjici i Gusinju.

Smrtni ishodi prijavljeni su kod pacijenata iz Nikšića (3), Bara (2), Podgorice (1), Kotora (1) i Herceg Novog (1). Najmlađi je imao 53, a najstariji 94 godine starosti.

Apel Vladi: Prestanite sa ponižavanjem novinarske struke

Kolegijumi Televizije “Vijesti” i Nezavisnog dnevnika “Vijesti” juče su apelovali na Vladu da prekine lošu i ponižavajuću praksu i omogući novinarima da izvještavaju sa konferencija, pogotovo kad se predstavljaju nove epidemiološke mjere.

“...Ako ministri, predstavnici nadležnih organa i drugi javni funkcioneri žele da pukim pojavljivanjem u javnosti simuliraju transparentnost, novinari u tome neće da budu saučesnici. Ako žele da izađu u javnost, onda neka budu spremni na javnost, a to ne znači da novinari budu statisti na obilascima izgrađenih vodovoda i mostova, ali ni to da se ograničavaju tako da se ‘drže teme’ zamišljenih konferencija i da se zabranjuju potpitanja. Javni funkcioner je javni funkcioner u svakom javnom pojavljivanju i dužan je da odgovara na pitanja onih koji predstavljaju javnost. Na nadležnima je da izaberu način komunikacije sa javnošću, ali i da snose posljedice za njihove manjkavosti. Ako novinari nemaju mogućnost da postave pitanja, onda im se onemogućava profesionalno izvještavanje”, poručili su.

U apelu su istakli i da informacije koje se dobijaju su uopštene i nedovoljno precizne. Naglasili su da novinari već godinu dana rade u posebno teškim uslovima, ali i da se ne nalaze se u prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

“Pa najmanje što nadležni mogu jeste da obezbijede minimum okolnosti za profesionalan rad. A ako se odlučite za konferencije za novinare bez novinara, onda pošaljite saopštenje, lakše je iskopirati nego slušati često konfuzna i nejasna izlaganja”, zaključuje se apelu.

Bonus video: