Galić: Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je složena i vrlo ozbiljna, ne kontrolišemo epidemiju

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti

104435 pregleda 595 reakcija 99 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.03.2021. 18:00h

Konferencija za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje održana je danas u u Institutu za javno zdravlje.

Direktor Instituta za javno zdravllje (IJZ) Igor Galić je rekao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori složena i vrlo ozbiljna.

On je kazao da to pokazuju podaci o obolijevanju i umiranju od posljedica koronavirusa u prethodnoj sedmici.

“Prosječan broj oboljelih u prethodnoj nedjelji je bio 558, preminule su 64 osobe, testirano je 1.946, a procenat novoregistrovanih pozitivnih slučajeva je iznosio 28,7 odsto”, saopštio je Galić na konferenciji za novinare.

On je istakao da se već duže vrijeme procenat pozitivnih od ukupnog broja testiranih kreće između 25 i 30 odsto. “Da bismo rekli da kontrolišemo epidemiju taj odnos mora da bude pet odsto, a trenutno je između 25 i 30. To govori koliko mi ne kontrolišemo epidemiju”, kazao je Galić.

On je kazao da se u posljednih sedam dana na svaka dva i po minuta razboli po jedan čovjek ili da na 150 minuta premine jedna osoba.

"Oko 13 odsto poplulacije je preležalo je koronu. To su neke zabrinjavajuće brojke", naveo je Galić.

Galić je dodao da je novim mjerama, u opštinama u kojima nije zabranjen rad, produžava radno vrijeme do 20 sati privrednim subjektima koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda, odnosno prodavnicama obuće i odjeće, kozmetičkim i firzerskim salonima, prodavnicama bijele tehnike.

Galić je kazao da mediji imaju veliki uticaj na javno mnjenje.

On je kazao da građani drugih zemalja moraju da imaju na ulazu u Crnu Goru dokument, vaučer ili razlog zbog kojeg ulaze u Crnu Goru.

"Problem je lokalna transmisija. Pokušavaju se razbiti okupljanja, u smislu da je to veliki epidemiološki rizik. Ako pojedinačna osioba dolazi, prolazi, to je manji rizik od skupljanja", rekao je Galić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić je rekao da je bila sugestija policiji da se obeshrabre nepotrebna putovanja.

Odgovarajući na pitanje zašto su odlučili da mjere traju sedam dana, Galić je kazao da spidemilozi uvijek preporučuju 14 dana kako bi se ocijenila efikasnost.

On je rekao da su mjere koje su doneđene juče samo nastavak mjere donesenih prije nedjelju dana i one bi trebalo sukcesivno da pokažu građanima ozbiljnost situacije.

"Da uvođenje odjedanput ograničavajućih, rigoroznih mjera ne bude veliki šok za građane. Ni ove mjere nisu krajnje mjere", kazao je Galić.

Bajić je rekao da je preko Covax mehanizma Crnoj Gori opredijeljeno 84.000 doza AstraZeneka vakcina.

On je rekao da je u Njemačkoj na dvije nedjelje odložena upotreba ove vakcine, ali da nisu našli povezanost vakcine i neželjenih efekata.

"Neželjene reakcije su bile u okviru koje je proizvođač predvidio, nije bilo neželjenih dejstava", rekao je on.

Galić je rekao da nemaju podatak da je bilo pozitivnih osoba nakon vakcinisanja.

Bajić je odgovarajući na pitanje vezano za to što je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković juče najavio formiranje komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice rekao da ne vidi razlog zašto bi se formiralo, dodatno paralelno tijelo.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović rekao je govoreći o najavi Vukovića da je potrebno da lokal sasluša državi i država lokalnu vlast i da je to neophodno.

On je odgovarajući na pitanje da li će se obezbijediti naknada za roditelje ako oba roditelja rade u instituciji koje su izuzete, kazao da je odgovor da.

"Jedan roditelj koji podnese zahtjev, imaće pravo na naknadu, jer je to jedino moguće i pravično", kazao je Odović.

Na pitanje da li je to što je u Nikšiću sve zatvoreno, demokratski ambijent za održavanje izbora rekao da smo poslije godinu dana pošasti trebali da shvatimo da je ovo nažalost novi način života.

"Sve aktivnosti, političke, poslovne, društvene, moramo prilagoditi novom načinu života. Ako izbori budu sprovedeni uz poštovanje epidemioloških mjera, maske, držanje distance, neće postojati rizik za povećanje broja oboljelih", kazao je Odović.

Galić je govoreći o najavi Vukovića kazao da je svaka pomoć dobrodošla.

Zamolio je građane Nikšića da se ponašaju u skladu sa mjerama, da nose masku, održavaju pravilnu higijenu ruku i drže distancu.

"Nikšić duži period kao i Podgorica ima na visokom nivou lokalnu transmisiju virusa. Izbori će biti veliki epidemiološki rizik", kazao je Galić.

Bajić je rekao da mu je Televizija Vijesti napisala dozvolu da nakon gostovanja može da se vrati u svoj stan u vrijeme policijskog časa.

Za dolazak na gostovanje u televizijske emisije, rekao je da je u okviru opštinskih štabova napravljena komunikacija sa MUP.

Bajić je rekao da se zalihe u bolnicama planiraju na nedjeljnom nivou.

Kazao je da je cilj potvrda o kretanju kazao da policija ima pravo da legitimiše i uzme sve podatke.

Na pitanje gdje je oprema od 280.000 eura za privremene bolnice, Bajić je kazao da nije u potpunosti upoznat.

"Sva oprema koja je bila na raspolganju i koja je u Montefarmu ili dolazi do nas, već je distribuirana. Sve što je bilo na zalihama ne držimo u magacinu", kazao je Bajić.

On je rekao da su i države regiona nama dozvolile ulazak, a situacija kod nas je gora.

Odović je rekao da svako kretanje mora da bude izuzetak.

"Zbog toga uvodimo i dodatan uslov koji treba da važi uz potvrdu. Nemojte da se dovijate kako ćete da izađete iz stana iza 21 sat. Ostanite u stanu i poštujte mjere. Jedini razlog za što se ovo radi je da spasimo što više ljudi, da spasimo zdravstveni sistem i da omogućimo normalan život vrlo brzo. Svjetlo na kraju tunela je tu. Vakcina nam je na dohvat ruke. Vakcinacija je počela, predviđa se da će masovna krenuti u aprilu. Izdržite malo, poštijte mjere i vrlo brzo vratićemo se normalnom životu", kazao je Odović.

Galić je rekao da vakcinacija bez mjera i mjere bez vakcinacije neće dati rezultat.

"Striktno poštovanje mjera dok traje vakcinacija, mjesec ili dva je neophodno da bi stavili epidemiju pod kontrolu. Osobakada se vakciniše prvom dozom, nije zaštićena. Poslije druge doze i dvije nedjelje osoba doostiže imunitet koji je predviđen specifikacijom vakcine. Poštovanje mjera uz vakcinaciju će dati rezultate", kazao je Galić.

Na pitanje zašto novinar ako je poslat u neku drugu opštinu, mora da policiji pokaže ugovor o radu i konstataciju da je to tajna između novinara i poslodavca, Odović je kazao da se slaže da ne treba da bude dovijanja ali ni nadgornjavanja.

"Ukoliko ne želite da pokažete ugovor o radu, ne morate. Dovoljno je da vam poslodavac da bilo šta da ste baš vi morali da obavite radni zadatak u vrijeme koje je predviđeno da ne budete na ulici", kazao je Odović.

Konferenciju možete pratiti uživo na Portalu Vijesti.

Bonus video: