Pišče češće u mraku nego što ima struje

Na Pivskoj planini kažu da ostaju bez televizijskog i signala mobilnih operatera čim zagrmi...
154 pregleda 1 komentar(a)
Struja, Foto: Obrad Pješivac
Struja, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.12.2017. 19:58h

Stanovnici Pivske planine tvrde da posljednjih dana struje više nemaju nego što imaju, što se ponavlja svake jeseni i zime.

Vidak Radović iz Pišča kaže da se dešava da struja nestaje i po nekoliko puta tokom dana.

“Nemamo je po dan-dva, nekada i duže, aparati crkavaju zbog čestih prekida. Samo li vjetar dune, nemamo struje. A da ne pričam kako je kada kiša ili snijeg padaju. U selu postoje stubovi koji nijesu mijenjani od kada je struja uvedena”.

U selu zimuje tridesetak stanovnika, a visina sniježnog pokrivača je oko 40 centimetara, dok nameta ima i do metar.

“Put je prohodan, još samo da je i struja redovna”, kazao je Radović.

Na Pivskoj planini kažu da ostaju bez televizijskog i signala mobilnih operatera čim zagrmi, jer predajnik Unač prestane da radi.

“Problem prijavimo Radio-difuznom centru, ali badava. Niko ništa ne preduzima. To se stalno događa”, kazao je jedan od mještana.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kazali su da je na dalekovodu Unač, zbog loših vremenskih uslova, došlo do oštećenja dva stuba na betonskim nogarima.

“Težak, vlažan snijeg i led oko provodnika, u kombinaciji sa jakim vjetrom, formiraju velika dodatna opterećenja na provodnicima, usljed kojih dolazi do prekida vodova i oštećenja na stubovima. Ekipe CEDIS-a su na terenu od ranih jutarnjih sati i pored snježne mećave pokušavaju sa saniraju oštećenje u selu Pišče”.

Ističu da nijesu tačne tvrdnje mještana o neulaganju u mrežu i da je akcenat stavljen upravo na područje Pivske planine kada ej riječ o Opštini plužine.

“Ekipe CEDIS-a su obišle 10 kV dalekovode i niskonaponsku mrežu i otklonile uočene slabe tačke, a na dalekovodu ‘Unač’ je ugrađen linijski rastavljač u cilju poboljšanja kvaliteta napajanja, bržeg lociranja kvara i skraćenja trajanja prekida”.

Bonus video: