Janković: Za Zapadni Balkan rezervisano 651.000 Pfizer-BioNTech vakcina

"Ovim mehanizmom vakcine se ne doniraju, već se kupuju, a Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona eura u okviru instrumenta predpristupne pomoći (IPAII) kako bi pomogla zemljama Zapadnog Balkana da nabave ove vakcine", istakla je Janković

10779 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Austrija je preuzela koordinaciju distribucije vakcina protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana, u okviru EU mehanizma raspodjele vakcina, saopštila je danas ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da se ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas sastala sa Janković.

"Za region Zapadnog Balkana trenutno je rezervisano 651.000 vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech. Ovim mehanizmom vakcine se ne doniraju, već se kupuju, a Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona eura u okviru instrumenta predpristupne pomoći (IPAII) kako bi pomogla zemljama Zapadnog Balkana da nabave ove vakcine", istakla je Janković na sastanku sa Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je planirano da vakcine stižu u etapama od aprila do septembra ove godine.

"Nabavka Pfizer-BioNTech vakcina za Crnu Goru realizovaće se kroz bilateralne, odnosno trilateralne ugovore između država Austrije, Crne Gore i proizvođača vakcina", naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora su rekli i da je Borovinić Bojović zahvalila Austriji na "podršci koju pružaju u kontinuitetu Crnoj Gori i predočila ambasadorki Janković da su se u posljednja tri mjeseca vodili intenzivni pregovori Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja putem diplomatskih kanala i bilateralnih kontakata sa predstavinicima proizvođačima vakcina, vladama kao i Evropskom unijom i COVAX programom, u cilju što hitnijeg obezbjeđivanja vakcina protiv COVID-19".

"Crna Gora je još u decembru stupila u kontakt sa proizvođačem Pfizer-BioNTech vakcina kada je potpisano i pismo namjere za kupovinu ovih vakcina", rekla je Borovinić Bojović.

Bonus video: