Građanska alijansa: Stati na kraj sistematskoj nekažnjivosti policijskih službenika

"Praksa je pokazala da institucije u procesuiranju građana brže i efikasnije reaguju, dok u slučaju policijskih službenika vrlo često ovaj proces ide sporo i vrlo često bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja“

3268 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Crna Gora se ne može pohvaliti efikasnom borbom nadležnih državnih institucija kada je u pitanju policijska tortura i zlostavljanje, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA) i poručili da se mora stati na kraj sistematskoj nekažnjivosti policijskih službenika.

Iz GA su kazali da se Međunarodni dan borbe protiv policijske brutalnosti u Crnoj Gori obilježava uz odluku Evropskog suda za ljudska prava, koji je utvrdio da nadležni državni organi nijesu sproveli efikasnu i djelotvornu istragu u slučaju brutalnog mučenja i zlostavljanja građana tokom protesta u oktobru 2015. godine.

Kako su naveli, više od pet godina kasnije, policajci koji su izvršili krivična djela nijesu identifikovani, a slučaj se još nalazi u predistražnoj fazi.

Iz GA su rekli da se Crna Gora ne može pohvaliti efikasnom borbom nadležnih državnih institucija kada je u pitanju policijska tortura i zlostavljanje.

"Praksa je pokazala da institucije u procesuiranju građana brže i efikasnije reaguju, dok u slučaju policijskih službenika vrlo često ovaj proces ide sporo i vrlo često bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja“, ukazali su iz GA.

U brojnim slučajevima, kako dodaju, nijesu identifikovani i procesuirani odgovorni službenici policije koji su izvršili ili naredili torturu i zlostavljanje.

"Kada ipak i dođe do identifikacije službenika ili njihovog procesuiranja, sankcije budu ublažene i često obesmislene“, rekli su iz GA, dodajući da je sve više prisutno i potpisivanje sporazuma o priznavanju krivice, gdje je kazna koja je definisana sporazumom uslovna osuda.

U GA smatraju da je takva praksa neprihvatljiva i da ne vodi ka prevenciji, odnosno ka sprečavanju policijskih službenika da ne čine ovakva i slična krivična dijela, već nasuprot tome, može da ohrabri pojedince da nastave da ih čine, znajući da, ili neće biti procesuiirani, ili da se mogu izvući bez sankcija.

Kako su kazali, nije teško izmjeriti napredak u toj oblasti i doći do zaključka da su potrebne brze i kvalitetne promjene.

"U demokratskoj državi je neprihvatljivo da policijski službenici demonstriraju silu i prebijaju građane na ulicama, da oni koji zlostavljaju ne budu identifikovani i procesuirani, te da slučajevi zastarijevaju“, istakli su iz GA .

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da treba stati na kraj sistematskoj nekažnjivosti policijskih službenika.

"Potrebne su nam efikasne, djelotvorne i nezavisne istrage koje će davati rezultate i očekujemo od novog rukovodstva da se najoštrije izbore sa ovim pitanjem, a mehanizmi kontrole da budu ojačani“, istakli su iz GA.

Prema njihovim riječima, potrebno je odluke donositi na osnovu prikupljenih dokaza, a ne na osnovu potpisivanja sporazuma o krivici.

"Samo na taj način će biti poslata poruka da su tortura i zlostavljanje strogo zabranjeni i spriječiti buduće vršenje torture od strane policijskih službenika“, zaključili su iz GA.

Bonus video: