Dodatno zatvaranje za Nikšić, popuštanje mjera u Budvi i Tivtu, oštrije u Bijelom Polju i Mojkovcu

Konferenciju za medije mogli ste pratiti i na Televiziji Vijesti

286789 pregleda 1806 reakcija 363 komentar(a)
Božović, Foto: Vlada Crne Gore
Božović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.03.2021. 16:00h

Nove mjere protiv koronavirusa, a na snazi su od 18. do 24 marta, zabrana pored važeće zabrane ulaska i izlaska iz Podgorice, Cetinja, Budve, Nikšića, Herceg Novog, Ulcinja, Bara, Kotora, Pljevalja proširuju se na opštine Bijelo Polje i Mojkovac.

To je na pres konferenciji Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje kazala epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović.

Ona je dodala i da posebne mjere koje su na snazi u Tivtu, Budvi, Herceg Novom i Ulcinju prestaju da važe za Budvu i Tivat, a počinju da važe za Nikšić.

"Posebne mjere koje su na snazi u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Plužinama, Baru, Pljevljima važiće i za Tivat, Budvu, Bijelo Polje i Mojkovac. Posjete pritvorenim i licima na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda dozvoljavaju se uz strogo poštovanje zaštitnih mjera koje propisuje IJZ", kazala je Božović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je da je odlučeno da se poooštre mjere za opštine Nikšić, Mojkovac i Bijelo Polje, a da se za opštine u kojima je trend opadanja broja oboljelih na dnevnom nivou Budvu i Tivat da u njima mjere budu manje restriktivne.

Bajić
Bajićfoto: Vlada Crne Gore

''Analiziramo podatke na dnevnom nivou, mejre su tako predviđene da traju nedjelju dana i da zavisno od situacije zavisiće i dalji tok i preduzimanje mjera koje se moraju preduzeti u ovako veoma složenoj situaciji'', dodao je on.

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zoran Terzić rekao je da je u KCCG hospitalizovano 149 pacijenata, da je 86 životno ugroženo.

Bajić je rekao da je cilj imunizacije da se odvija po nacionalnom planu i prioritetnim grupama.

"Imunizovali smo po tom planu osobe - štićenike domova za stare, medicinske radnike. Više puta smo pominjali da tempo i brzina vakcinacije zavisi od zahtjeva i količine raspoloživih vakcina. Dosad je distribuirano oko 7.000 doza vakcine Sputnjik V. 5.730 je ukupan broj dosad apliciranih doza'', kazao je Bajić.

Božović je rekla da opštine dobijaju doza koliko je procijenjeno naspram veličine populacije opštine.

"Pojedine opštine brže potroše vakcine, sve je podložno dostupnosti vakcina. Zasad je siutuacija takva ali se očekuje pristizanje većeg broja doza vakcina.Kada dođemo u tu situaciju, promijeniće se i sam kontinuitet., vakcinacija će teći u kontinuitetu a biće vjerovatno proširen i broj punktova za vakcinaciju'', kazala je Božović.

Bajić je rekao da je jasno je kome su dozvoljeni treninzi - profesionalnim sportistima koji se takmiče i redovno testiraju.

"Što se tiče domova zdravlja u kojima su distribuirane vakcine, Ministarstvo zdravlja nedjeljno dva puta održavaju onlajn sastanke. Vakcinacija je počela u cijeloj Crnoj Gori u prioritetnim grupama. Ako mislite na to da li je krenula imunizacija grupe starijih od 80 godina, stav je bio da se što prije krene sa tim. To zavisi od broja prijavjenih pacijenata'', kazo je Bajić.

Božović je kazala da u Budvi i Tivtu imamo situaciju koja svima treba da služi za primjer.

"Samo zaključavanje nije dovelo do pada broja oboljelih. Do pada je dovelo poštovanje mjera", kazala je ona.

Božović je kazala da se nada da ćemo uskoro imati veći broj vakcina na raspolaganju.

Bajić je kazao da dolazimo u zonu revakcinacije prve grupe stanovnika koja je vakcinisana.

Odgovarajući na pitanje novinara o nestašici ljekova Terzić je kazao da u KCCG nije bilo nestašice ljekova na duži period.

"To se moglo desiti za rukavice, mantile koje smo istog dana nabavili a to je zbog velikog broja korišćenja toga, mnogo toga se troši. U tim situacijama se to svakodnevno nadoknađivalo i dešavalo se da radimo hitne isporuke tokom dana, ali se nije dešavalo da nema'", rekao je Terzić.

On je kazao da ljekara ne fali.

"Porastom broja pacijenata uključili smo i dodatni broj ljekara drugih specijalnosti koji su se i te kako dobro snašli i uključili u sistem liječenja. Optrećenje i rad jesu veliki, ali da fali ljekara sigurno ne", naveo je Terzić.

Bajić je kazao da treba da se vakciniše više od dvije trećine populacije da bi se dostigao kolektivni imunitet.

"Potpuna zaštita se postiže par sedmica poslije primanja druge doze vakcine. Svaka vakcina koja je proizvedena u skladu sa standardima koje su trenutno na tržištu sprečavaju razvoj teških oblika infekcije od kojih ljudi najviše završavaju na bolničkom liječenju i umiru", rekao je Bajić.

Rekao je da sve vakcine moraju da prođu stroge procedure prije nego stignu na naše tržište a takođe se provjeravaju i ovdje.

Božović je kazala da je u Srbiji veliki broj novooboljelih i vakcinisanih u Srbiji je to što se veliki broj građana Srbije opustio zbog vakcinacije.

"Primanjem prve doze vakcine nemamo automatsku zaštitu. Imuni odgovor se ne stvara istog dana, već dvije-tri nedjelje nakon druge doze. Neposredno prije vakcinacije se može desiti kontakt sa pozitivnom osobom i imamo slučaj obolijevanja iako se osoba vakcinisala. To se onda povezuje sa vakcinom. Vakcinom se ne može dobiti kovid 19", rekla je Božović.

Konferenciju za medije mogli ste pratiti na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti.

Bonus video: