WWF: 27. marta u 20.30 isključite rasvjetu i priključite se zoom događaju

Iz WWF su kazala da su ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta

1600 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Pokreni se za planetu" slogan je ovogodišnje inicijative Sat za planetu Zemlju, koja se održava u subotu, 27. marta, od 20.30 sati, saopšteno je danas iz Svjetske fondacije za prirodu (WWF).

Oni pozivaju gradove, mjesta, kompanije i institucije da se pridruže ovoj inicijativi, koja kako kažu već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu.

"Uz poznati apel za isključivanjem javne i dekorativne rasvjete na 60 minuta u gradovima, kao i one u našim domovima, WWF poziva građane da se priključe i zoom događaju koji organizuju u vrijeme samog Sata za planetu Zemlju. Uz ples i predstavljanje pjesme napisane posebno za ovu priliku, taj će događaj poslužiti kao podsjetnik da je neophodno da se hitno pokrenemo i promijenimo ponašanje kako bismo ublažili klimatske promjene", kazali su iz WWF.

Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrija je rekla da smo sve češće svjedoci djelovanja klimatskih promjena u našem regionu.

"Ovo je već druga godina da Sat za planetu Zemlju, akciju zbog koje su milioni plesali i slavili na ulicama i trgovima širom svijeta, obilježavamo virtuelno, kako nam omogućuju okolnosti zbog pandemije COVID-19. To je jasan podsjetnik na činjenicu da se klimatske promjene ne događaju nekom drugom, negdje daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovdje", istakla je Kalauz.

Iz WWF su kazala da su ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta.

"Klimatske promjene nam jasno govore da, uprkos brzom tehnološkom razvoju, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode. Ekosistemi su ugroženi, baš kao i dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan rad na osvještavanju građana, kako bi svojim zalaganjem uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena", rekli su iz WWF.

Kalauz je kazala da moramo očuvati najmanje 30% Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo.

"Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5°C. Oko ove se poruke moraju usaglasiti svjetski čelnici i to prihvatiti kao globalni cilj. Sat za planetu Zemlju idealan je trenutak za zajedničko promišljanje o budućnost na Zemlji. Pozivamo sve kompanije i gradove da se pridruže akciji i ove godine i tako podijele ovu važnu poruku", zaključila je Kalauz.

Iz WWF su rekli da je Sat za planetu Zemlju prvi put održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju.

"Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovala je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijarde reakcija na globalnim društvenim mrežama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: