LP: Međunarodna kodifikacija crnogorskog jezika potvrda kvaliteta mladih crnogorskih naučnika, lingvista...

"Ustav Crne Gore proklamovao je i prepoznao crnogorski kao službeni jezik, koji se piše i na latinici i na ćirilici i koji je konačno prepoznao i zaokružio sve glasove i grafeme koji postoje na ovom prostoru, ravnopravno. On zato ima perspektivu, lingvistički i naučno", kaže se u saopštenju
78 pregleda 5 komentar(a)
Liberalna partija logo, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija logo, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 12.12.2017. 12:05h

Međunarodna kodifikacija crnogorskog jezika od Tehničkog komiteta u Vašingtonu potvrda je kvaliteta mladih crnogorskih naučnika, lingvista i nove akademske zajednice, ocijenila je Liberalna partija (LP).

ISO 639 Ujedinjeni Savjetodavni Komitet, sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu odobrio je zahtjev Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ za definisanje koda za crnogorski jezik, u okviru ISO 639 međunarodnog standarda, saopšteno je juče iz Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević“.

"Njihov doprinos nasljeđu crnogorske kulture u samo jednoj deceniji za nama, nemjerljiv je i na moderan i savremen način utemeljiće crnogorsku intelektualnu svijest i identitet, što i jeste vizija svih progresivnih projekata u Crnoj Gori u proteklom vijeku", kaže se u saopštenju.

Liberali su čestitali akademskoj zajednici i javnosti ali i svima koji su ulagali ogromne napore da bi se postigao takav uspjeh.

"Ustav Crne Gore proklamovao je i prepoznao crnogorski kao službeni jezik, koji se piše i na latinici i na ćirilici i koji je konačno prepoznao i zaokružio sve glasove i grafeme koji postoje na ovom prostoru, ravnopravno. On zato ima perspektivu, lingvistički i naučno", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, jezik je živa materija i mora se prilagođavati činjenicama i vremenu.

"Vjerujemo da će ovo biti još jedan snažan podsticaj i onima u državnim i političkim strukturama, naročito obrazovnim, medijskim i izdavačkim, da ravnopravno upotrebljavaju crnogorski jezik i da do kraja ispoštuju Ustav kao najviši pravni akt države", kaže se u reagovanju.

Bonus video: