SMCG: Napad na Sadikovića posljedica podgrijanih strasti u državi

Iz Sindikata medija pozvali donosioce odluka da još jednom najozbiljnije razmisle o povećanju kazni za napade na novinare, fotoreportere i snimatelje

3798 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) osudio napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića u Bijelom Polju koji je, kako su kazali, direktna posljedica već duže vrijeme podgrijanih političkih i nacionalnih strasti u državi.

"Pokazalo se još jednom da u takvoj nezdravoj i opasnoj atmosferi prvo i najlakše stradaju novinari što dokazuju i još neki nedavni napadi koji su se desili. Posebno šokira način napada na Sadikovića ali i činjenica da u Crnoj Gori više nije sigurno šetati ulicama svog grada bez opasnosti da budete verbalno i fizički targetirani zbog posla koji radite a koji je u interesu javnosti", saopšteno je iz Glavnog odbora SMCG..

Dodatno zabrinjava, kako navode, činjenica da je Sadiković bio na meti brojnih provokacija i dobijao prijetnje prethodnih dana, čak i ubistvom, a da nadležni organi, prvenstveno Tužilaštvo, to nisu ozbiljno shvatili. Sindikat je zbog toga pozvao nadležne da "konačno počnu da postupaju sa dužnom pažnjom" i procesuiraju sve prijetnje i slučajeve ugrožavanja sigurnosti novinara kako bi se spriječile još teže posljedice.

Ističu da je i ovaj slučaj pokazao da je potrebno da donosioci odluka još jednom najozbiljnije razmisle o povećanju kazni za napade na novinare, fotoreportere i snimatelje, "jer se radi o opasnoj društvenoj pojavi koja je u kontinuitetu prisutna u našoj zemji".

"Napadi na novinare odavno nisu samo problem zbog kog će Crnoj Gori biti usporen put ka Evropskoj uniji. To je problem koji zahtijeva puno angažovanje čitavog crnogorskog društva kako bi konačno prestali i kako bi poslenici javne riječi mogli bez straha da obavljaju svoj posao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: