INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

Tomović: Vakcinisaću se AstraZenekom; Božović: Vakcina bezbjedna i efikasna

Iz Instituta za javno zdravlje dostavili su izjave Božović i Tomovića zbog, kako su naveli, interesovanja medija povodom AstraZeneca vakcine

31484 pregleda 55 reakcija 62 komentar(a)
Tomović i Božović, Foto: IJZ
Tomović i Božović, Foto: IJZ

Ljekar Kliničkog centra Crne Gore Filip Tomović poručio je da će primiti vakcinu kompanije AstraZeneka.

Specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdrvlje Crne Gore, Marija Božović kazala je da je vakcina bezbjedna i efikasna.

Iz Instituta za javno zdravlje dostavili su izjave Božović i Tomovića zbog, kako su naveli, interesovanja medija povodom AstraZeneca vakcine.

Tomović je naveo da imajući u vidu opasnost koju po zdravlje nosi infekcija virusom COVID-19, preporučuje vakcinaciju kao najbrže i najdjelotvornije sredstvo u borbi protiv pandemije.

"Ja sam se odlučio za vakcinu kompanije AstraZeneca, pošto kao ljekar u potpunosti vjerujem u njeno zaštitno dejstvo, jer je to vakcina koja trpi konstantnu medijsku pažnju i kritike, a uprkos tome dobija pozitivno mišljenje regulatornih organa (WHO i Evropske agencije za ljekove), koji savjetuju njenu primjenu", kazao je Tomović.

Božović je navela da su Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva kao i Regulatorna agencija za ljekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva oglasile 18. marta kada su potvrdile da prednosti COVID-19 vakcine AstraZeneca i dalje znatno nadmašuju rizike.

"Nakon rigoroznog naučnog pregleda regulatorne agencije su zaključile da nema dokaza da se krvni ugrušci u venama javljaju više nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije. Ispitivanja su i dalje u toku, ali za sada uzročno-posljedična veza sa vakcinom nije utvrđena. Poznato je da se tromboembolijski događaji često javljaju. Venska trombembolija je treća najčešća kardiovaskularna bolest na globalnom nivou", navela je Božović.

Dodala je da u opsežnim kampanjama vakcinacije rutinski da države signaliziraju potencijalne neželjene događaje nakon imunizacije.

"To ne znači nužno da su događaji povezani sa samom vakcinacijom, ali je dobra praksa istražiti ih. To takođe pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da su uspostavljene efikasne kontrole. Svjetska zdravstvena organizacija takođe smatra da su koristi vakcine AstraZeneca veće od rizika i preporučuje da se vakcinacija nastavi".

Božović je pojasnila da vakcina koristi virusni vektor zasnovan na oslabljenoj verziji virusa prehlade koji uzrokuje infekcije šimpanzi i u sebi sadrži genetski materijal proteina spike virusa SARS-CoV-2.

"Nakon vakcinacije, naše tijelo dobija signal i proizvodi površinski spike protein, koji priprema imunološki sistem da u kasnijem kontaktu sa virusom SARS-CoV-2 reaguje na pravi način. Vakcina je dobila uslovnu dozvolu za stavljanje u promet ili upotrebu u hitnim slučajevima u više od 70 zemalja na šest kontinenata, dok se putem COVAX mehanizma taj broj uvećava do čak 142 države. Sigurnost vakcine je najveći prioritet, iz tog razloga se prate sve preporuke kako evropskih tako i regulatornih agencija širom svijeta, a u ovom slučaju one jasno potvrđuju da se vakcinacija nastavi jer je vakcina bezbjedna I efikasna", rekla je Božović.

Preporučujemo za Vas