Iskoristiće vunu za nove proizvode

“U centru pažnje bila je mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune u kojima bi učestvovale žene sa sjevera, iz predjela koje gravitiraju nacionalnim parkovima"

3559 pregleda 5 komentar(a)
Sastanak u Upravi JPNPCG, Foto: NPCG
Sastanak u Upravi JPNPCG, Foto: NPCG

U nastojanju da poveća potencijale samoodrživosti nacionalnih parkova, a pritome da uključi širu lokalnu zajednicu, prvenstveno žene, predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Marina Jočić i direktorka preduzeća Jelena Kljajević razgovarale su sa Jelenom Đukanović, dizajnerkom tekstila i Brankom Pajević sa Žabljaka, kako bi razmotrile mogućnosti prerade prirodnih materijala koji potiču iz nacionalnih parkova.

“U centru pažnje bila je mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune u kojima bi učestvovale žene sa sjevera, iz predjela koje gravitiraju nacionalnim parkovima. Riječ je o tradicionalnoj tehnici obrade vune, koju bi polaznice ovih radionica u skoroj budućnosti imale priliku da plasiraju kao autentičan proizvod sa prostora nacionalnih parkova”, saopšteno je iz NPCG.

Navodi se da je vuna neiskorišćen resurs u Crnoj Gori, a vrlo često i izvor zagađenja životne sredine.

“Iskoristiti takav resurs u umjetničke svrhe, zaposliti žensku radnu snagu sa sjevera i obogatiti ponudu nacionalnih parkova čini se dobitnom kombinacijom u traganju za uspješnim, ekološki održivim modelom poslovanja. Uz više od 600.000 turista koji godišnje posjete crnogorske nacionalne parkove, naše javno preduzeće raspolaže jedinstvenim resursima koji nam omogućuju da domaćim proizvođačima obezbijedimo vidljivost, promovišemo proizvod, i time osnažimo razvoj ženskog preduzetništva u ekonomski marginalizovanim sredinama”, piše u saopštenju.

Bonus video: