"Svaki napad na novinare i novinarke je napad na javni interes, demokratiju i prava građana"

Oni su kazali da zahtijevaju od policije Crne Gore i Tužilaštva da u potpunosti riješe napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića

10558 pregleda 221 reakcija 8 komentar(a)
Sadiković, Foto: Printscreen
Sadiković, Foto: Printscreen

Svaki napad na novinare i novinarke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, saopšteno je danas iz Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara Safe Journalists, povodom napada na Seada Sadikovića, novinara Televizije Vijesti.

Sadiković je napadnut 20. marta tokom "patriotskog" skupa u Bijelom Polju.

"O ovom novom slučaju obavjestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere", navodi se u saopštenju Safe Journalists.

Oni su kazali da zahtijevaju od policije Crne Gore i Tužilaštva da u potpunosti riješe napad na Sadikovića.

"Pored toga, kao Mreža moramo apelovati na sve donosioce odluka u Crnoj Gori i političare s obje strane da pozovu građane na pomirenje i utiču da njihove pristalice vode računa o novinarima koji izvještavaju tokom njihovih političkih skupova", kazali su iz Safe Journalists.

Oni su poručili da se pridružuju svom članu iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Radomiru Kračkoviću u osudi okrutnog i podmuklog napada na Sadikovića.

"Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića tokom "patriotskog skupa" u Bijelom Polju, koji je direktna posljedica već duže vrijeme podgrijanih političkih i nacionalnih strasti u Crnoj Gori. Ova situacija je pokazala da je potrebno da donosioci odluka još jednom najozbiljnije razmisle o povećanju kazni za napade na novinare/ke, jer se radi o opasnoj društvenoj pojavi koja je u kontinuitetu prisutna u Crnoj Gori. Već duže vrijeme, od promjene vlasti u Crnoj Gori koja se desila prošle godine, imamo zabrinjavajući trend napada na manjine, političke protivnike, a sada i novinare/ke. Nažalost, ovo nije bio jedini napad na novinare/ke. Prošle sedmice, nakon lokalnih izbora u Nikšiću, pristalica nove vladajuće većine napao je novinarku dnevnog lista "Vijesti" Jelenu Jovanović, takođe, tokom jedne vrste političkog skupa. Još jednom se pokazalo da su u ovako opasnoj atmosferi novinari/ke najlakša meta napada ili najnovija "kolateralna šteta" političkih previranja", rekao je Kračković, potpredsjednik SMCG.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju prekjuče je odbio predlog Osnovnog državnog tužilaštva za određivanje pritvora Edinu Dizdareviću (18) i Nerminu Omeroviću (21), osumnjičenima za napad na Sadikovića.

Bonus video: