IPI osudio napad na Sadikovića: Nadležni da osiguraju da se odgovorni gone

"Snažno osuđujemo neprihvatljiv napad, to je bio napad i na poznatog novinara i na slobodu medija u Crnoj Gori", istakao je zamjenik direktora IPI Skot Grifen

30879 pregleda 469 reakcija 23 komentar(a)
Sadiković, Foto: Vijesti
Sadiković, Foto: Vijesti

Međunarodni medijski institut (IPI), globalna mreža urednika, medijskih radnika i novinara za slobodu medija, osudila je danas fizički napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića i pozvala nadležne da osiguraju da se odgovorni gone.

Sadiković je napadnut 20. marta tokom "patriotskog" skupa u Bijelom Polju.

Iz IPI je saopšteno da je zamjenik direktora IPI Skot Grifen pozdravio brzo hapšenje dvojice osumnjičenih, ali je naglasio da je kroz profesionalnu istragu potrebno osigurati da odgovorni budu gonjeni.

"Snažno osuđujemo neprihvatljiv napad, to je bio napad i na poznatog novinara i na slobodu medija u Crnoj Gori", istakao je Grifen.

On je dodao da je saopštenje policije o brzom hapšenju dobrodošao razvoj događaja, koji sada mora biti praćen temeljnom istragom i konačnim gonjenjem uključenih.

"Jedan od centralnih elemenata na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) je poboljšanje klime za bezbjednost novinara i obezbjeđivanje da se oni koji su odgovorni za napade na medije suoče sa pravdom. Često takvi slučajevi ne završe sa osuđujućim presudama. nadamo se da će ovaj slučaj biti korak u pravom smjeru za promjenu tog trenda pod novom administracijom. Takođe pohvaljujemo brzu osudu nasilja od strane premijera i predsjednika. Za ovaj i svaki drugi napad, političko liderstvo države ima odgovornost da jasno stavi do znanja da su fizički napadi koji ugrožavaju bezbjednost novinara neprihvatljivi", kazao je Grifen.

On je poručio da će IPI i njihovi partneri u "Brzom odgovoru za slobodu medija" (MFRR) nastaviti da prate slučaj napada na Sadikovića da bi osigurali da Crna Gora ispuni međunarodne obaveze u zaštiti medijskih sloboda.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju juče je odbio predlog Osnovnog državnog tužilaštva za određivanje pritvora Edinu Dizdareviću (18) i Nerminu Omeroviću (21), osumnjičenima za napad na Sadikovića.

Bonus video: