Komisija oštro osudila napade na Sadikovića i Jovanović: Više niko nema prava na izgovore...

Iz Komisije su poručili da su napadi na novinare kao i na bilo kojeg građanina ključno pitanje demokratske zrelosti crnogorskog društva koje mora biti razriješeno, kako bi elementarno pravo na fizički integritet pojedinca i slobodu govora, kao jedno od osnovnih dostignuća moderne civilizacije, nastavilo da živi u slobodarskoj i slobodoumnoj Crnoj Gori, punim plućima i bez bilo kakvog kompromisa

6385 pregleda 3 komentar(a)
Sadiković, Foto: TV Vijesti
Sadiković, Foto: TV Vijesti

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, oštro osuđuje napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića i na novinarku Nezavisnog dnevnika Vijesti Jelenu Jovanović, saopšteno je danas iz te komisije.

Sadiković je napadnut 20. marta tokom "patriotskog" skupa u Bijelom Polju.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću formiralo je predmet zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje protiv Miloša Jevtića (40) iz Rubeže, zbog sumnje da je u izbornoj noći 14. marta vrijeđao i udario policajca Milinka Dragića, a potom i Jovanović, koja je izvještavala ispred štaba "Za budućnost Nikšića" na Trgu Save Kovačevića.

"Pozivamo nadležne institucije da, uz puno poštovanje prezumpcije nevinosti, urgentno i neselektivno, sprovedu postupak rasvjetljavanja slučaja napada na Sadikovića i najstrože kazne vinovnike događaja koji nikom ne može služiti na čast i kojim se i domaćoj i međunarodnoj javnosti šalje jedna od najružnijh slika o Crnoj Gori. Smatramo da više niko nema pravo na izgovore i da istrage napada na novinare moraju biti i brže, efikasnije i djelotvornije, a kaznena politika primjerena težini djela. Mora se učiniti sve kako bi se u potpunosti eliminisao rizik da izvršioci i nalogodavci ovih gnusnih djela ostanu nekaženjeni ili čak i neotkriveni, a kakva je nažalost bila praksa u prethodnom periodu", ističe se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije su dodali da su napadi na novinare kao i na bilo kojeg građanina ključno pitanje demokratske zrelosti crnogorskog društva koje mora biti razriješeno, kako bi elementarno pravo na fizički integritet pojedinca i slobodu govora, kao jedno od osnovnih dostignuća moderne civilizacije, nastavilo da živi u slobodarskoj i slobodoumnoj Crnoj Gori, punim plućima i bez bilo kakvog kompromisa.

"Komisija je od policije i tužilaštva zatražila svu dokumentaciju u vezi sa navedenim napadima, čije će istrage biti poseban predmet pažnje u njenom daljem radu", piše u saopštenju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Bonus video: