Neće stambene zgrade umjesto autobuske

Radnici "Simon vojaža" najavili da će sa porodicama blokirati stanicu i neće dozvoliti da se ona proda na licitaciji zbog dugova. Kažu da parcelisanje ne dolazi u obzir, već samo prodaja cijelog preduzeća

15368 pregleda 9 komentar(a)
Zaposleni blokirali autobusku stanicu, Foto: Tufik Softić
Zaposleni blokirali autobusku stanicu, Foto: Tufik Softić

Radnici beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž“ najavili su da će sa porodicama blokirati autobusku stanicu i da neće dozvoliti licitaciju koja bi, kako kažu, trebalo da se održi narednih dana.

Prema njihovim saznanjima, autobusku stanicu u ovom gradu izvršitelji licitiraju na osnovu kreditnih dugovanja prema bankama.

"Prodaja samo autobuske stanice ne dolazi u obzir. Nikakvo parcelisanje kompanije ne dolazi u obzir. Mi tražimo da se uvede stečaj, i da se onda čitavo preduzeće prodaje iz stečaja, ali se to iz nekih razloga prolongira", kazao je predstavnik radnika Nenad Radičević.

On objašnjava da radnici čekaju i da se okonča postupak koji se protiv jednog od vlasnika - Mehmeda Adrovića, vodi kod specijalnog državnog tužioca

"Želimo da vidimo konačno, kada se taj postupak okonča, ko je u stvari vlasnik ‘Simon vojaža’ i u kojem procentu", kazao je Radičević.

Autobuska stanica u Beranama ne radi praktično od maja prošle godine, kada su radnici “Simon vojaža” započeli štrajk. Njima već tri godine nije isplaćena nijedna plata.

"Autobuska stanica se nalazi na najatraktivnijem mjestu u gradu. Čuli smo da su zainteresovane neke poznate i velike kompanije, a mi ne bismo željeli da na tom mjestu sjutra umjesto autobuske stanice niknu stambene zgrade u tržni centri", kaže Radičević.

Radnici su zbog toga, kako kažu, zatražili prijem u Vladi Crne Gore.

"Prethodna Vlada je sve upropastila. Dopustila je da kompanija ‘Simon vojaž’, od najveće na sjeveru, dođe na ove grane na kojima se sada nalazi. Želimo da znamo šta će nova Vlada uraditi da zaustavi propast ‘Simon vojaža’", kaže Radičević.

Vlasnik ‘Simon vojaža’ Mehmed Adrović predsjednik je Opštinskog odbora DPS u Petnjici i predsjednik lokalnog parlamenta u toj varoši. Pod lupom medija i ranije se nalazio zbog kontroverznih poslova. On je ranije rekao da krivična prijava nema smisla ni osnova. Krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio suvlasnik iz Luksemburga Simon Bernard, nakon početnih izviđajnih radnji, preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo.

Bernard je krivičnu prijavu protiv Adrovića podnio početkom novembra prošle godine, tereteći ga za navodne zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima.

Krivičnom prijavom tereti se i Mehmedova supruga Dalisa, za koju se tvrdi da je znala da su faslifikovana dokumenta kada je preuzela funkciju izvršnog direktora privrednog društva.

U krivičnoj prijavi piše da su se u radnjama Mehmeda Adrovića stekla sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, faslifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave.

“Vijestima” je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama naprije potvrđeno da su primili krivičnu prijavu i pokrenuli izviđaj, odnosno da rade na provjeravanju navoda iz prijave. Zatim je saopšteno da je ovaj predmet proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje. Iz SDT još nema nikavih informacija da li je i šta pokrenuto u ovom slučaju.

Ako se situacija ne riješi, biće to veliki poraz novih vlasti

Šta god da uradi specijalni državni tužilac, državni organi i stare i nove vlasti trebalo je odavno da preduzmu mjere da se zaustavi agonija “Simon vojaža” i najveće i naprometnije autobuske stanice u tom dijelu države. Kroz Berane, u svakoj varijanti, moraju proći autobusi iz Gusinja, Plava, Andrijevice, Petnjice ili Rožaja.

Takođe, i oni u prolazu iz Srbije, koji dolaze preko prelaza Dračenovac kod Rožaja, kao i sa Kosova i Makedonije, preko graničnog prelaza Kula.

Koliko je to autobusa dnevno, odnosno kolika je frekvencija, to više niko ne zna. Vjerovatno trenutno nešto manja zbog pandemije, ali i tako je velika.

"Ako se situacija koliko toliko normalizuje do početka turističke sezone, ako agonija ‘Simon vojaža’ i nas radnika bude još trajala, i ako status autobuske stanice ne bude riješen, biće to veliki poraz novih vlasti", upozorava predstavnik radnika Nenad Radičević.

Bonus video: