Spomenik u Donjim Poborima: Crna Gora i njena sloboda

Spomenik su podigli mještani u znak sjećanja na brojne borce iz Donjih i Gornjih Pobora koji su dali živote u bici na Paštrovnici 25. marta 1942

29955 pregleda 96 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

„Stojte za trenutak, usporite hod. Ovdje održavaju predustanički skup poborski borci za slobodu. Spomenik je vašega junaštva. Crna Gora i njena sloboda“, napisano je na spomeniku u Donjim Poborima u mjestu Gomila iznad Budve.

Spomenik su podigli mještani u znak sjećanja na brojne borce iz Donjih i Gornjih Pobora koji su dali živote u bici na Paštrovnici 25. marta 1942.

Postavljen na guvnu od crvenkastog kamena, a rad jednog od najznačajnijih modernih evropskih vajara, rođenog Budvanina Stevana Luketića podsjeća da su se mještani toga kraja junački borili protiv fašističkih okupatora i njihovih sluga.

Spomenik je, kako se navodi u Registru spomen obilježja Opštine Budva, otkriven 13. jula 1942. i ima status kulturnog dobra.

„Urađen je na betonski oblikovanoj ploči vertikalno postavljenoj u koju je sa unutrašnje strane ugrađeno 10 ploča od livene bronze sa prikazanim motivima iz rata, borcima u jurišu, naroda u zbjegu, naricaljkama, umjetnikovom vizijom mukotrpnog života u podlovćenskom masivu i imenima palih boraca u oslobodilačkom ratu. Na centralnim pločama utisnuti su tekstovi sa stihovima koji opominju da se na trenutak zaustavimo, odnosno usporimo hod. Na spoljašnjoj strani betonske ploče stoji tekst: „Pobori svojim palim borcima“, navodi se u zborniku „Budva u Velikom ratu“, koji je objavila Narodna biblioteka Budve, Paštrovski almanah.

Spomenik u Donjim Poborima
foto: Vuk Lajović

I ovoga 25. marta, mještani su položili vijence obilježavajući, kako je kazao predsjednik Mjesne zajendice Pobori Božo Zec, 79 godina od bitke na Paštrovnici.

„Mještani održavaju spomenik i ponosni smo na antifašistiku istoriju ovoga kraja. Spomenik je podignut na lokalitetu Gomila, zemlji koja je bila u vlasništvu porodice Ilije Zeca. Treba reći da je sada taj dio zemlje prodat engleskoj državljanki, koja je uputila pismo Upravi za zaštitu kulturnih dobara sa zahtjevom da se izuzme taj dio parcele, koji bi ona poklonila državi. Namjera nam je da cijeli kompleks osvijetlimo i postavimo žardinjere, jer ovaj spomenik osim što ima svoju istorijsku, ima umjetničku vrijednost jer ga je radio čuveni skulptor Luketić“, kazao je Zec.

Veliki broj rodoljuba je poginuo u bici na Paštrovnici, kada dva batoljana divizije italijanske vojske pokušali da unište partizanske čete u Podborima i Donjem Grblju, koji su važili za jaka partizanska uporišta.

Spomenik u Donjim Poborima
foto: Vuk Lajović

Neprijateljskim snagama su snažan otpor pružili borci Kotorsko-primorske, Poborsko-Brajićke i Mainske čete. Okupator je pretrpio gubitke, a u znak odmazde za gubitke na Paštrovnici i Grblju, Italijani su izvršili krvave represalije nad stanovništvom Pobora i Grblja.

Luketić: Podržavam Vijesti u čuvanju antifašističke borbe

Budvanin, istoričar, kniževnik,publicista, bibliograf dr Miroslav Miro Luketić, jedna od pripandika Narodnooslobodilačke vojske i brat skulptora Svetana Luketića, pohvalio je „Vijesti“ što pišu o spomenicima NOB-a.

„Jer se nažalost, partizanski pokret i njegove žrtve nepravedno zaboravljaju, a dostignuća socijalističkog razvoja Crne Gore omalovažavaju i negiraju. Spomenik u Poborima koji je radio moj brat Stevan Luketic otvoren 13. jula 1972. i tog dana smo u Poborima radili prisutnim prvi broj Primorskih novina koje je izdavao Kulturni centar“, naveo je u razgovoru za „Vijesti“ Luketić i dodao:

„Ja, kao borac NOR-a nastojim da se čuva tradicija antifašizma i u svojim radovima dosta sam pisao o tome i zato me i raduje i podržavam „Vijesti“ u čuvanju antifašističke borbe crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Moj brat Stevan je bio borac od 1941. i u Prvoj proleterskoj brigadi je bio komesar čete prvog bataljona i učesnik u oslobađanju Beograda i sve do Trsta učestvovao u oslobađanju zemlje. Ja sam mlađi od njega i od 16 godina postao sam skojevac i bio borac Kotorsko primorskog odreda i Prve bokeljske brigade“, kazao je Luketić.

Bonus video: